Lega rasanya dapat makan aiskrim cake buatan sendiri dgn taste sendiri berbanding yang dijual kat kedai. Manis taklah sangat. Sedang2. Rasa lemon2 gitu...kat lapisan bawahnya lak dayang guna biskut marie (actually nak guna biskut oreo tapi stok xde, malas lak nak pergi kedai) Buat satu loyang kecik. Memang best!
Anak2 lak sejak dua menjak ni dah tak berapa minat makan aiskrim sb dayang dah bagi warning jangan makan byk sgt. Lagipun musim ni musim batuk dan selsema. Si kecik tu pun baru je terkena. Nasib baiklah anak2 ni dgr cakap...hehe.
Anyway, kek aiskrim ni dyg buat mengikut stok yang ada. Kebetulan whipping cream masih ada dan krim keju pun ada sedikit. Apa lagi.....jalan gak projek separuh mega ni... :)
Resepi Lemon Cheese Ice-Cream Cake
Bahan-bahan :
Bahan A :
Bahan B :
Resepi Lemon Cheese Ice-Cream Cake
Bahan-bahan :
Bahan A :
- 2 cawan biskut marie hancur (boleh guna biskut manis yang lain)
- 150 gm butter
Bahan B :
- 200 gm cream cheese (dicairkan bersama 1/2 cawan air panas. Kacau sehingga sebati)
- 1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon (dikacau hingga sedikit likat)
- 1/2 cawan whipping cream
- 1/2 @ 3/4 cawan gula halus
alahai, syoknyer kalau dpt masuk anak tekak k.nor nih.. meh la sepotong..
ReplyDeleteSalam kak, zura minat tul bab cheese2 ni. Teruja tau. Guna loyang biasa pun leh ye kak, x yah springform? Kak xsabar nk tgk resepi akak. Kreatif la.
ReplyDeletek.nor, dyg tau k.nor pun peminat setia aiskrim...heheh. sb tu ler yang sepotong tu nak bg kat k.nor...jgn lupe ambik tau sblm cair..hehe
ReplyDeleteAzura : waalaikumsalam...aiskrim bidan terjun...hehe. akak malas nk guna bekas lain...guna loyang biasa pun boleh gak...nanti kte update yer...server buat masa ni tgh kucar kacir sikit... :)
ReplyDelete