Bahan-bahan : doh utk 6-10 biji mengikut saiz cutter
- 1 1/3 cawan tepung gandum (diayak)
- 2 sk yis segera + 62 ml susu segar suam (disatukan dan dibiarkan 10 minit)
- 1/2 sb marjerin
- 1/2 sb shortening
- 1 biji telur C
- 1 1/2 sb gula pasir
- 1/2 sdt garam
- gula halus/topping kesukaan
- minyak utk menggoreng
- Satukan marjerin, shortening, telur, garam dan gula di dlm bekas yang agak besar dan pukul dgn menggunakan whisk shj. Kemudian masukkan susu segar yang sudah disatukan dgn yis tadi. Kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh.
- Tutupkan doh dgn kain lembab dan rehatkan selama 1 jam.
- Canaikan doh dan terapkan dgn menggunakan dough cutter.
- Biarkan doh naik selama 1/2 jam sebelum digoreng.
- Setelah masak, salutkan dgn gula halus atau hiaskan dgn topping kesukaan.
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih