Saturday, June 13, 2009

Sambal Ikan Bilis dan Kentang

Kalau nak tau inilah salah satu lauk sambal kegemaran dyg. Kalau singgah kat mana2 jer restoran/gerai makan, pasti sambal ni jadi pilihan. Hari ni dyg try resepi dr dapur Lina-pg Myr. Memang best!...thank you, Lina.

Dayang copy & paste je lah yer Pn Lina...tq.

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu makan madu (option)
  • Minyak utk menggoreng & menumis

Cara-cara

  1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
  4. Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih