
Kalau nak tau inilah salah satu lauk sambal kegemaran dyg. Kalau singgah kat mana2 jer restoran/gerai makan, pasti sambal ni jadi pilihan. Hari ni dyg try resepi dr dapur Lina-pg Myr. Memang best!...thank you, Lina.

Dayang copy & paste je lah yer Pn Lina...tq.
 Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
 - 4 biji kentang 
 - 1 cawan ikan bilis belah 
 - 3 ulas bawang merah (ditumbuk) 
 - 1 ulas bawang putih (ditumbuk) 
 - 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah) 
 - 2 sudu makan sos tiram 
 - 1-2 sudu makan madu (option) 
 - Minyak utk menggoreng & menumis 
 
     Cara-cara 
 -    Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan  
 -    Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan  
 -  Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.  
 -    Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang 
 
 
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih