Monday, June 22, 2009

Masak Lemak Udang Daun Kunyit


Hari ni sebenarnya x plan pun nak masak udang. Tapi bila tnmpak udang satu tupperware di dlm peti ais, hah, apalagi...jalanlah projek last minute...hehe (bila masa lak hubby beli udang ni???).... Kali ni, buat masak lemak versi sendiri.. taruh daun kunyit sikit... mmg bestlah dgn aromanya yang membangkitkan selera si penggemarnya....


Bahan-bahan :
  • 500 g udang
  • 2 biji bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 5 biji cili padi*
  • 1 helai daun kunyit (diracik)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • santan secukupnya
  • 1 keping asam gelugur
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara : Kisar bahan2 btanda *. Masukkan ke dlm periuk dan jerangkan api. Masukkan santan, daun kunyit, udang dan asam gelugur. Perasakan dgn garam dan gula.


No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih