Sesekali makan ketam mmg best!...Maka, inilah santapan kami sekeluarga lunch td. Mintak maaflah yer, lauk ni dh abis...licin xde satu pun yg tinggal.... Yang ada ni hanyalah gambar utk kenang-kenangan shj....hehe.
Anak-anak n hubby paling suka kalau ketam dimasak cara ni. Kadang-kadang masak lemak cili api. Tapi kalau nak pilih ketam, pilihlah yang betina. Banyak isinya dp yg jantan. Ketam ni jenis ketam bunga. Semuanya betina. Tapi masih x cukup gak utk si montel tu...hehe. Berminat nak cuba, boleh la copy resepi ni yer.... Have a Nice Weekend n Happy Father's Day!Bahan-bahan :
- 6 ekor ketam (dibersihkan, dipotong dan direbus)
 - 1 labu bawang besar (dikisar)
 - 3 ulas bawang putih (dikisar)
 - 3-4 sb cili kering kisar
 - 1/2 inci halia (dikisar)
 - 1 batang serai (dikisar)
 - 2-3 sb sos cili
 - 1 sb sos tiram
 - 1 sb sos tomato
 - 1 sb air asam jawa
 - sedikit gula dan garam
 - bahan hirisan : cili benggala, cili merah dan daun sup.
 
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
 - Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan sedikit air. Kacau rata.
 - Masukkan cili benggala, cili merah, gula, garam dan air asam jawa.
 - Akhir sekali, masukkan ketam yg tlh direbus td dan gaulkan. Boleh tambah sedikit air jika terlalu kering.
 - Hiaskan dgn daun sup stlh masak.
 
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih