Agak lama juga dyg x makan sup ayam. Kali ni mesti buat lebih sikit utk diri sendiri. Biasanya masak untuk budak-budak  tu je. Yummy!!!........mmg best!.......Makan 2 ketul memang mengenyangkan lebih2 lagi bila dapat hirup supnya yang ade rasa masam2 sikit...hehe, dyg ni kalau makan ape je jenis sup, mesti nak rasa masam barulah x rasa muak.Bahan-bahan :
- 8 ketul ayam saiz sederhana (dibersihkan)
 - 2 biji bawang merah (ditumbuk)
 - 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
 - 1/2 inci halia (ditumbuk)
 - 1 sk serbuk lada hitam
 - rempah 4 sekawan
 - 1 sk perencah sup (dibancuh dgn sedikit air)
 - 2 biji kentang (dibelah 4)
 - 1 sudu makan jus limau nipis  - optional
 - 1 batang lobak merah (dipotong bulat)
 - garam
 - air suam secukupnya
 - hiasan : daun bawang, daun sup dan bawang goreng
 - minyak utk menumis
 
- Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan sehingga wangi.
Kemudian tumiskan pula bahan2 yang sudah ditumbuk. - Masukkan ayam dan gaulkan rata2. Masukkan air secukupnya. Biarkan merendidih.
 - Masukkan perencah sup dan serbuk lada hitam.
 - Apabila ayam sudah separuh empuk, masukkan kentang dan diikuti lobak merah.
 - Masukkan jus limau dan garam secukupnya.
 - Sesudah masak, taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
 
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih