Bestnya dapat makan yong tau fu! terbaca resepi kuah yong tau fu minami myr tu mlm td i was really excited. What can i say...i made it last night and it was great, u know. Mcm x percaya boleh buat sendiri...dahlah makanan favorite. Dulu selalu beli kat area Desa Pandan...gerai yong tau fu kat tepi jln tu...tp x ingatlah nama gerai makan tu. Ala, adik beradik yg berbadan besar tu la....i still recognize those faces but i don't know their names. Kuah yong tau fu yg die org buat tu mmg sedaplah. Dayang masih ingat lg masa pregnant, hampir setiap minggu makan yong tau fu kat situ. Tak nak tapau. Berdegil gak nk makan kat situ. Hubby pun dah naik jemu. Kadang-kadang merungut jugak. Mana taknya, dayang hanya makan kangkung, crabstick dan telur puyuh je. Tp kuahnya kena banyak. Itu aje. 'Buang karen je', kata hubby...keh!keh!keh!. Whatever he says, i don't care coz i know he knows me very well...dan yg penting dapat memenuhi hasrat di hati. But now, i can make it by myself. Thanks to minami for sharing this great recipe. Cuma, utk kuahnya dayang ada add sikit sos tiram, sos cili dan of course cilinya kena banyak memandangkan dyg sukakan kepedasannya. Oops!..x letak ajinomoto (not good for health). Ape2 pun, resepi kuahnya memang best! (..mintak izin yer, minami, dyg copy n paste bhn2/cara2nya..tq)
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
* 10 tangkai cili kering
* gula melaka atau kurozato
* bijan goreng
* gula(kalau kurang manis)
* 1 s.k garam
* 3 cm belacan
* 300 ml air
* 1 sudu besar minyak
* 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
* sedikit ajinomoto
Cara-cara
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
No comments:
Post a Comment
komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih