Thursday, March 05, 2009

Tauhu Sambal

Tak abih lg cerita psl tauhu...hatta, hari ni masak tauhu sambal. Sebenarnya dayang teringin sgt nak makan tauhu bakar tp ramuan x cukup pulak...well, it doesn't matter. i'll make it next time...kalau beli siap, mahal pulak harganya sampai cecah rm6. Mak oii!..x berbaloilah. Baik buat sendiri. Berbalik cerita psl tauhu sambal ni. Masakan ni dh jd favorite dayang sejak azali lg. Rupanya resembles masak merah tapi the taste is a little bit different. In other words, the taste is excellent! Sebabnya ialah dayang add udang kering yg dikisar bersama bawang2 & cili kisar. Resepinya mudah shj. So, what say you? nak try?...jom!

Bahan-bahan:

  • 3 keping tauhu (dibelah dua)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu mkn serbuk maggie cukup rasa/pati ikan bilis (jika suka)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • gula dan garam secukupnya
Cara-cara :
  1. Goreng tauhu sampai keemasan.
  2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tomato, sos tiram, serbuk maggie/pati ikan bilis dan sedikit air. Masukkan pula garam dan gula.
  4. Tutup api. Masukkan tauhu yg tlh digoreng tadi ke dalam kuah td dan gaulkan.
  5. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih