Wednesday, March 11, 2009

Kari AyamKu


Hehe...layan je. Menu semalam. Lauk kari yg dh biasa dyg masak sejak di bangku sekolah lg. Belajar dp mak dan nenek. Memang sedap. Makasih mak & nenekku sayang!...Mmuah3x!! Teringat kat mak.....hwuaaaaa!!. Kalau boleh skrg gak nak balik kampung. Nak rasa masakan mak....sedih tp apakan daya, dah namanya perantau, kenalah bersabar dan kuatkan semangat....ok, xnak sedih2..x best!...off the record. Anyway, resepi kari ayam ni hampir sama ngan resepi HaSue Myr. Cuma dyg x guna belacan dan kunyit. Tp nanti2lah try mcmna. Sabar yer Sue...hehe.

Kari AyamKu

Bahan-bahan :

1 ekor ayam (dipotong 8 atau ikut suka)
7 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 biji buah keras (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
1/2 inci lengkuas (dikisar)
3 sudu besar kari ayam Adabi (dibancuh dgn air utk dijadikan pes)
1 sudu makan cili kering kisar
rempah 4 sekawan
sedikit santan
sedikit daun kari
3 biji kentang (dibelah 4)
1 sudu besar kerisik
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukupnya
minyak utk menumis dan air secukupnya

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak. Tumis rempah dan daun kari sehingga naik bau. Tumiskan pula bahan-bahan kisar sehingga wangi. Masukkan pes kari dan kacau hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam. Kacau sebentar. Masukkan air secukupnya. Biarkan merendidih seketika.
  3. Masukkan santan, kentang dan kerisik.
  4. Akhir sekali masukkan air asam jawa, garam dan gula. Sesudah masak, tutup api dan biarkan merenih sebentar.
  5. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih