Saturday, March 28, 2009

Epal Bersalut


Gara-gara nak habiskan epal yang ade dp menjadi busuk, terus jer dapat idea buat 'cokodok epal' atau kalo nak sedap sikit bunyinya 'epal bersalut'...hehe. Boleh lah...sekadar utk minum petang. Ingat nak campurkan dengan pisang, tapi pisang pulak dah habis. Takpe ler, janji sedap...layan jer...

Bahan-bahan :
  • 3 biji epal (dikupas kulitnya dan dihiris kecil2 atau ikut suka)
  • 1 cawan tepung superfine (diayak)
  • 2 biji putih telur
  • 2-3 sudu besar gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 135 ml air suam
  • sedikit jus lemon
  • minyak utk deep fry
  • sedikit gula aising

Cara-cara :
  1. Satukan air suam bersama garam. Masukkan tepung dan kacau sehingga sebati.
  2. Pukul putih telur dan jus lemon sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan pukul hingga kembang dan pekat.
  3. Satukan langkah 1 dan 2. Kacau rata2.
  4. Masukkan epal dan kacau sebati.
  5. Panaskan minyak. Cedok adunan td tadi dgn sudu dan goreng hingga keperangan. Toskan pd kertas serap minyak dan taburkan gula aising sebelum dihidang.
**kalau nk lbh sedap lg, campurkan epal dgn pisang ranum manis (tapi kurangkan gula 1 sudu supaya x terlebih manis). Memang sedap dan rangup ketika dimakan panas2. Adunan ini juga dyg selalu guna utk buat cucur udang rangup, onion rings atau goreng kosong shj (tp add garam secukupnya).

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih