Sunday, February 15, 2009

Lala Masak Pedas

Seafood kegemaran dayang. Setakat ni tak pernah lg makan lala ni kat kedai sb dyg ni sgt particular ttg kebersihan. Pernah gak satu masa dulu hubby tapau benda alah ni dari kedai. Katanya sedap. Tapi ada pasir lah. Tu yang x best. Cuci x bersih. Kalaulah makan kat kedai hari tu, bole je komplen tp nk wat mcm mana,....kedai makan tu agak jauh dari rumah. Anyway.....berbalik pd resepi lala ni. Dalam byk masakan lala, masakan nilah yang dyg paling suka. Bukan setakat sedap malah, baunya pun harum dgn sentuhan daun limau purut.

Bahan-bahan :

1/2 kilo lala (dibersihkan)
3 sudu besar cili kering kisar
5 biji cili api (diketuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 helai daun limau purut
1 sudu besar sos tomato
sedikit daun bawang (dihiris)
sedikit garam dan gula
minyak utk menumis

Cara-cara :
  1. Tumis bawang putih dan cili kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, cili api dan daun limau purut. Kacau sebati.
  3. Masukkan lala dan sedikit air.
  4. Akhir sekali masukkan daun bawang dan perasakan dgn garam dan gula(jika perlu).

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih