Wednesday, February 25, 2009

Ayam Madu



Hari ni masak Ayam Madu resepi dp marjina@myresipi.com. Not bad!...resepinya simple je. dayang copy n paste je ler (bahan2 dan cara2) yer marjina..tq.

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 chicken leg quarters (potong, dapat 2 drumsticks, 2 thigh, gorengkan. Tak perlu letak garam & kunyit.)
  • 3-4 biji buah pelaga hindi
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1/2 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 1/2 sudu makan serbuk kari
  • 1 sudu makan serbuk cili/cili boh
  • 5 sudu makan madu
  • garam secukup rasa
  • sedikit air dan minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar bahan bertanda * sampai hancur
  2. Panaskan kuali dan minyak. Tumiskan bahan yang di kisar, buah pelaga dan bunga lawang sampai terbit bau.
  3. Masuk serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi.
  4. Masukkan madu. Biarkan.
  5. Masuk air dan biarkan kuah menjadi pekat. Kemudian, masukkan ayam. Biarkan dan tambah garam secukupnya. Kalau kurang manis boleh campur sedikit gula atau tambah madu lagi.
  6. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.


No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih