Monday, January 30, 2012

Kek Lapis Cheese Pesona

Assalamulaikum dan salam ceria buat semua pembaca...

Baru dpt bersiaran semula...adehh..mcm biasalah, DJ agak bz sket kebelakangan ini sampai tak cukup masa nk update blog dan blogwalking. Masalah line internet pun satu hal. Asyik2 DC jer...bersabar je laaa. Apa2pun DJ berterima kasih atas kesudian semua pembaca berkunjung ke sini dan meninggalkan jejak. 

Ok...Kali ni nk share satu resepi chilled cake yg sungguh mudah dan sedap. Dah pernah rasa kek sebegini time raya puasa tahun lepas. Masa tu my sister la yg buat seloyang besar...tapi menggunakan biskut keju. Waduhh2..mmg sedap sangat. Cuma tu lah,  kek tu cepat sgt cair setelah dikeluarkan dari peti sejuk. Mmg nk kena makan cepat2...

Kali ni DJ mencuba resepi dari Ryo pulak. Dari hujung tahun lps lagi terasa nk buat tp asyik2 tertangguh jek.  Ramai yg dok asyik tayang kek ni..huhuh..mmg jeles dakuu.....dah tak dpt nk sebut nama satu2 sb hampir kesemua blogger masakan dah pun mencuba resepi sedap ni. Tapi sebenarnya kan DJ mmg berpuasa dp memakan keju selama 2 bulan. Maklumlah berat dah semakin bertambah masa tu, kenalah reduce lemak dulu. Berjaya jugak akhirnya...hehe. Baru2 ni bila dah sampai seru, barulah DJ buat. Terima kasih ye Ryo sb sudi berkongsi resepi mabeles ni. Akan tetapi...nk minta maaf dulu kat Ryo sb akak ter'derhaka' pd resepinya. Akak tambah dua bahan mengikut citarasa akak....hehe. Bahan2 tersebut ialah butter dan susu tepung. ..hehe..sabar je lah...mula2 ingat nk letak nestum kisar je tapi  stok tu dah habis pulak...huhu

Alhamdulillah...beginilah kejadiannya. Kek ni taklah cair sgt bila dah duduk kat luar dari peti sejuk. Seronok sgt bila impian dah tercapai. Lain kali nak buat lagilah. Mungkin akan menggunakan biskut lain pulak. O ya, biskut ni DJ celup dgn air nescafe suam jer. Memang terasa sgt aroma kopinya...ala2 tiramisu gitu bak kata kak Nor (maklumlah sama citarasa kan kak?..hehe)...mmg best! Thanks Ryo.

Apa2pun, bahan2 yg DJ tambah tadi adalah mengikut citarasa DJ ye. Kalau ada sesiapa nk ikut, silakan. Tapi resepi yang Ryo kongsikan ini mmg cukup sedap! Jom kita semak!...

Kek Lapis Cheese Pesona 
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan2: (Saiz 9x9)

A: 
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) 
  • 500 ml susu segar,dipanaskan (DJ menggunakan air nescafe) 

B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) 
  • 10 ml susu segar 
  • 1/2 cawan gula halus (DJ guna gula icing 1/3 cawan) 

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati 
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair 
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan 
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper. 
  5. Panaskan susu segar,padamkan api. 
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw) 
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan 
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi 
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir. 
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) 
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong. 

Bahan yang DJ tambah :
  • 125 butter (dilembutkan)
  • 1/2 cawan susu tepung (DJ guna jenama Fernleaf)
Caranya ialah : Putar cream cheese bersama butter hingga kembang. Kemudian dimasukkan gula dan putar lagi hingga sebati. Seterusnya dimasukkan susu segar dan susu tepung. Putar lagi hingga sebati. Selebihnya ikut step di atas.

Sedapnyaaaaa!

Tuesday, January 24, 2012

Butter Bread Pudding




Alhamdulillah....akhirnya sampai gak seru nk buat bread pudding. Waduhh2x!...bukan main sedap lagi rasanya...sampai tak hingat dunia dah haihh....maklumlah buah hati pengarang jantung...dah berkurun lama tak buat. Sebenarnya tak susah pun nk buat...kali ni apa shj yg ada di depan mata, DJ bedal jek...janji jgn dimasukkan kicap. sos cili, sos tiram, belacan...udah lerr...hahaha.


Biarlah gambar saja berkata2 ek...letih dah upload gambar dr siang tadi dgn line tenet lagi satu hal...meragam plak dia hari ni. Sabar je laa...

Hmm..apa2pun jom kita semak resepinya dulu ek...rakan FB pun tak sabar nk tengok resepinya...adehh. Jangan tengok jek...mesti buat ni tau..heheh. Puding ni agak special sket, sb ada campuran pisang, kismis, dan juga menggunakan peanut butter. Tp kalau tak ada bahan2 tu, nak ganti dgn yg lain pun boleh, misalnya srikaya, atau serbuk badam dsbnya... 

Sesiapa yg berminat, bolehlah cuba. Terima kasih sudi singgah... ^__^
Butter Bread Pudding
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)

Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. 
  9. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk. 



Beginilah kejadiannya selepas dibakar. DJ lebih suka makan panas2. Kalau dah sejuk, DJ panaskan semula. tapi takdan pun nk panas berkali2...sb sudah habisss...hehehe

Sedaaaappp!

Sunday, January 22, 2012

Ayam Kicap Masam Manis


Ada yg bertanya, "kak dayang, sy perhatikan semua masakan akak tak pakai Ajinomoto. Akak mmg tak pernah guna serbuk perasa tu ke?"....hehe. Yup mmg btl tu. Memang x pernah guna dan tak pernah terfikir pun nak belikan stok tu. Sebabnya ada kes yg menimpa keluarga angkat sjk berpuluh2 tahun yg lalu. Sejak hari tu, akak mmg takkan menggunakan serbuk perasa ni. Tapi terpulanglah kpd selera masing2 kan. Nak guna pun boleh, tak nak guna pun boleh. Ikutlah citarasa anak tekak sendiri...hehe

Ok..tak nak membazir masa, jom kita layan resepi masakan ayam ni. Sedap sgt tau. Pada mulanya, DJ nk letak nama 'Ayam 3 Rasa'...tp bila dah rasa, semua jenis perisa ada...adehh...pening gak nak sebut ayam apa kan...heheh. Finally, DJ bubuh je la Ayam Kicap Masam Manis...lagi sesuai dgn rasanya yg masam2 manis gitu..tapi sedang2...hehe..susah nk jelaskan, kena buat sendiri baru tau rasanya mcm mana kan...

Resepinya mudah aje. Bahan-bahan pun senang nk carik dan semestinya wajib ada stok ni kat rumah. Kalau tak ada, mmglah nk kena beli...hehe. Sesiapa nk cuba resepinya silakan ye. Gerenti makan bertambah2 dibuatnya... ^__^

Ayam Kicap Masam Manis
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil atau boleh juga ambil bahagian isinya sahaja)
  • 2 sudu besar tepung goreng serbaguna
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 2-3 sudu besar cili giling
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • sedikit garam
  • 2 biji tomato (dibelah empat)
  • sedikit hirisan cili merah
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
Cara-cara :

  1. Gaulkan ayam bersama tepung goreng, sedikit air, serbuk kunyit dan sedikit garam. Perapkan ke dalam peti sejuk selama 15-30 minit. Kemudian digoreng hingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng tadi. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili dan sos tomato. Sebatikan. Kemudian masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  4. Kemudian masukkan ayam dan bahan-bahan selebihnya. Masak hingga pekat atau ikut citarasa sendiri. Jika kurang rasa, bolehlah tambah apa-apa yang perlu. 
  5. Setelah masak, hidangkan bersama nasi putih dan sebagainya. Selamat mencuba!

Sedap dan menambat selera...

Talam Permata Keledek


Sekarang ni kan DJ dah semakin minat nk buat kuih2 ni. Pertama, sb teruja dgn resepi kuih/talam dari blog Yatiememories.blogspot.com. Asal ada resepi kuih lapis terbaru je, mesti teruja dan terbayang2. Memang tak rugilah berkenalan dgn ratu talam ni di samping dapat berkongsi resepi...btl tak Yatie?...hehe. Faktor keduanya ialah, anak2 dah mula reti mkn kuih...haha. Jadi, tak rugilah kalau dpt buat seloyang kan. Taklah membazir masa dan tenaga. Cukup berbaloi rasanya kalau apa yg kita masak, satu famili suka dan dpt menikmati makanan tu sampai habis. Penat lelah pun hilang...kan3x?... :D

Ok, Talam Permata Keledek ni dah lama DJ save resepinya dari dapur Yatie. Selalu je tertangguh2 nak buat.  Alhamdulillah, baru2 ni dpt juga buat dan merasa. Alangkah sedapnyaa!..Memang tak rugilah melapis. Lagipun senang je...tak perlu lapis byk2. Cuma DJ tersilap teknik hari tu. Ditambahkan lg dgn kejadian kehabisan gas...adehh...tgh melapis tu gas habis pulak...terpaksa stop selama 1 jam...huhuh. Pas tu, gara2 nk cepat, tak sempat lapisan tengah tu masak, DJ terus letak lapisan hijau...hadoiii..habis rosak kuihku.....nasib baiklah terkene kat bahagian tengah jer...tapi frust jugaklah...warna dah bercampur...dah jadi kuih beralun pulak....hmmm..sabar je lah...Yang penting, kuih ni sedap dan lembut. Next time nak buat lagilah., Terima kasih ye Yatie atas perkongsian yg hebat ni. Izinkan DJ panjangkan resepinya di sini ye untuk rujukan bersama. TQVM...saaaayang dia... ^___^

Talam Permata Keledek
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

BAHAN UTK LAPISAN TENGAH (loyang 10x10x2@3inci
  • 2 cawan keledek oren yg telah di dadu (rebus & toskan)
  • 1 1/2 cwn tepung beras*
  • 1 cwn santan pekat*
  • 2 cwn air*
  • 2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)*
  • 1 cwn gula halus* (DJ guna gula pasir)
  • sedikit garam*
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api.
  2. Masukkan keledek (yg telah direbus tadi) dan kacau rata. Biarkan sebentar.
BAHAN UTK LAPISAN ATAS DAN BAWAH
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cwn gula halus (DJ guna gula pasir)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air
  • secubit garam
  • pewarna merah dan hijau
Cara-caranya :
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap.
  2. Bahagi pada 2 bahagian dan warnakan, satu bahagian hijau dan satu lagi merah. Ketepikan.

CARA MELAPIS KUIH
  1. Sapukan sekeliling loyang dngn sedikit minyak masak dan alaskan plastik.
  2. Panaskan pengukus kuih. Tuang adunan warna merah ke loyang dan kukus selama 10 minit.
  3. Masukkan pula adunan lapisan tengah yg mengandungi keledek oren tadi dan kukus selama 20 minit. Sebelum tuang lapisan hijau pastikan tiada air bertakung di permukaan.
  4. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan guna tisu dapur utk mengelap air. Selepas tu cakar2 sikit permukaan kuih guna garpu barulah tuangkan warna hijau.
  5. Kukus lagi selama 25 minit guna api sederhana.
  6. Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dngn api yg belum di tutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
  7. Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.

Tuesday, January 17, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake (SMECC)...again!


Dah byk kali gak buat kek kegemaran si Danial ni...mmg tak jemulah. Buat dua adunan penuh pun sekejap je habis. Mmg x dinafikan lagi betapa sedapnya kek ni. Sgt moist, mewah dgn rasa coklatnya dan tak x muak. Rasa mcm satu kepuasan bl melihat si anak2 menghabiskan satu demi satu kek ni. DJ??..hehe..mkn sepotong pun jadi la kan. Tengok anak2 makan pun dah kenyang. Tanya kat Danial " Danial suke tak kek ni??" Dia jawab "suke sgt, mommy, ade love love lagi, sayang mommy".... Mommy tersenyum lebar... ^___^

Dah ramai juga yg mencuba resepi ni. Alhamdulillah...rata-rata yg mengatakan kek ni mmg kena dgn citarasa. Penyediaannya amatlah mudah. Tak perlu menggunakan mixer. Tak perlu menggunakan telur. Orang yg berpantang pun boleh makan. Terima kasih kpd semuanya..yg tak jemu2 menggunakan resepi ni. Ambiklah resepi ni...salin atau kopipes dan kongsikan kpd yang sahabat2 yg lain. DJ sgt berbesar hati. 

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 cawan serbuk koko 
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 2 1/2 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 2 cawan gula perang
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - optional
  • 1/4 sudu kecil garam halus
  • 1 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 2 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati tetapi jangan terlalu lama.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga cukup masak.  (suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Sila adjust sendiri ye) 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
Untuk adunan separuh, boleh rujuk pada resepi asalnya DI SINI.

Saturday, January 14, 2012

Kurma Telur


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Bersiaran kembali ...adehh...kalau ikutkan rasa hati ni, mau saja mengundurkan diri dari alam maya buat seketika. Ingin menutup tirai seketika...bukan merajuk atau marah tapi sekadar utk menenangkan fikiran yang semakin hari semakin berserabut dengan masalah plagiat ni. Memang dah acap kali berlaku dan semakin tidak dpt dibendung. Hanya luahan serta sokongan ramai shj yg mampu mengatasi masalah ini. Namun selesai masalah ni, timbul masalah lain pulak. Asyik silih berganti. Sampai bila nak habis? Memang tiada kesudahannya. Bosan dah kan. Semuanya cerita yg sama iaitu mencilok resepi, karangan dan gambar dari blog masakan orang utk tujuan tertentu dan kepentingan diri sendiri tanpa meletakkan apa2 backlink dan sebagainya. Huhu..nak cerita panjang mmg dh rasa malas dah...cakap byk pun tak guna kan. Dah byk kali usaha memerangi masalah seumpama ni tapi masih juga berterusan. Kali ni DJ dah tak mampu untuk senyap lagi. Sekadar meluahkan apa yg tersimpan dan bukannya hendak mencari gaduh atau musuh. 

Buat mereka2 yg baru berjinak dgn dunia blogging terutama blog masakan ni, ingatlah niat sebenar kita. Janganlah mudah mengambil kesempatan atas usaha orang lain. Gunakanlah bakat dan kebolehan sendiri untuk berkarya, dan bukannya menggunakan usaha dan hasil orang lain. Hormatilah mereka2 ini. Janganlah sesuka hati mengambil atau copy and paste gambar masakan tanpa kebenaran tuan punya resepi itu sendiri seperti yang berlaku pd bbrp hari lepas. DJ dimaklumkan bahawa ada beberapa gambar masakan blog ini telah diambil, di'crop', dibuang watermark dan diletakkan watermark sendiri. Bukankah itu menipu namanya??...Sebelum ni mmg dah berlaku byk kali dan DJ hanya senyap shj. Kalau sekadar mengambil gambar tetapi masih ada watermark dari blog ini, DJ msh dapat bersabar dan malas nak melenting tetapi kejadian yg berlaku baru2 ni mmg amatlah menyedihkan. Tak dpt nk dijelaskan dgn kata-kata tentang perasaan ni. DJ hanya berharap org yg berkenaan tampil memohon maaf dengan cara apa sekalipun bagi memulihkan keadaan dan bukannya mengeruhkan lagi suasana. Selesaikanlah dgn cara yang baik, bertindak secara rasional dan bukannya marah2 serta memaki hamun orang. Takkan selesai sampai bila2 pun sekiranya tak ada tolak ansur. Yang salah tetap salah. Bila dah buat kesilapan, segeralah meminta maaf sebelum terlambat. Perkara yg sama berlaku pd blog Masam Manis, Dapur Tanpa Sempadan dan beberapa buah blog lagi yg DJ tak beberapa pasti sb dah fenin2 ...huhuh. Cuba fahami dan hayati 'komen' dari salah seorang rakan blogger kami, Kak Nor pada entri DI SINI. Semoga jelas... sama2 dpt nilai dan pengajarannya.

Oklah, DJ tak nak berbicara lebih panjang lagi tentang kes yg tak habis2 ni. Meh la kita layan dulu resepi kurma telur ni. Menu semalam. Dah bertahun2 gak tak buat telur kurma ni. Sesekali makan tu, mmg berseleralah. Sedap sangat. Resepi pun mudah. Telur rebus tu kdg2 kalau rajinlah kan, boleh juga digoreng terlebih dahulu. Kalau tak nak tak apa. Janji sedap...jom layan resepinya!

Kurma Telur
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 6 biji telur rebus (dibuang kulitnya)
  • 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 cm halia (ditumbuk)
  • 2 sudu besar serbuk kurma
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • sedikit santan atau susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 sudu makan puri tomato/sos tomato
  • 1 labu bawang besar (dipotong 4)
  • sedikit hirisan tomato (jika suka)
  • sedikit kacang peas (jika suka)
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang)- jika suka
Cara-cara :
  1. Serbuk kurma, serbuk cili dan tomato puri dibancuh bersama sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudiankan masukkan pes kurma tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air dan diikuti santan/susu cair. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan garam, gula, bawang besar dan tomato. Bila kuahnya sudah pekat, barulah dimasukkan telur. Sebatikan. Tutupkan api. Taburkan kacang peas semasa menghidang. 

sedapp!


Sunday, January 08, 2012

Eggless Fruit Cake / Kek Buah Tanpa Telur (bakar)

Sangat mudah nak buat kek ni. Lately, DJ teringin sgt nk makan kek buah tapi kalau beli kat kedai, gerenti DJ takleh nak telan sb tahap kemanisannya...adehh...rasa sepotong pun belum tentu habis. Sb tu terpaksalah merajinkan diri membuat kek ni mengikut citarasa sendiri. Barulah puas hati, btl tak??...hehe

Kek ni tak menggunakan telur langsung. Teksturnya mmg lembut dan tak kering. I likeeee! Bagi yg tercari2 resepi kek buah tanpa telur, bolehlah try resepi ni. Mana tau kan kena dgn taste. Bagi DJ, mmg ok sgt2lah. Lagipun cara penyediaannya amat mudah sekali. Tak perlu guna mixer atau hand whisk...hehe...sebenarnya DJ mls nk guna mixer, itu sebab buat cara mcm ni. Alhamdulillah...suka sgt dgn kejadiannya...



Jom semak resepi!

Eggless Fruit Cake / Kek Buah (Bakar)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Loyang 20-22 cm
Bahan A :
  • 360 g tepung gandum (ayak 3 kali)
  • 2 sudu kecil baking powder (diayak)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
  • 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - optional
  • 125 ml jus oren
Bahan B :
  • 250 g mentega 
  • 300 g mix fruits (dihiris halus atau dicincang)
  • 250 ml susu cair
  • 170 gula kastor (boleh juga guna brown sugar) 
  • 2 sudu besar susu pekat manis atau golden syrup
Bahan untuk taburan : 30 g badam cincang - optional

Cara-cara :
  1. Bahan B : Satukan semua bahan kecuali mix fruits ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati. Tutupkan api dan terus masukkan mix fruit. Gaulkan. Selepas itu, sejuk/rendamkan selama 4 jam atau boleh juga disimpan semalaman.
  2. Bahan A : Ayakkan kesemua bahan kecuali jus oren ke dalam mangkuk pengadun. Kemudian dikacau rata. Barulah disatukan dengan Bahan B tadi. Sebatikan dengan senduk kayu atau spatula sahaja.
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan dengan mentega dan ditaburkan dengan sedikit tepung (jika suka, guna loyang yang mempunyai lubang di tengahnya atau loyang chiffon supaya kek masak sempurna dan tidak mendap di bahagian tengahnya). 
  5. Kemudian taburkan badam cincang jika suka. 
  6. Bakarlah selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160-170C (kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).
  7. Setelah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
Antara yg sempat dirakam..
Cara penyediaan yg tak menyeksakan...mula2 larutkan gula dan butter bersama susu cair. Bila dah larut, terus tutupkan api. Dan masukkan mix fruits yg sudah dihiris halus tadi dan kacaulah sebati. Tutupkan bekas tu. Biarkan ia terendam selama lbh kurang 4 jam atau semalaman. Gambar yg kat hujung sekali tu menunjukkan ia dah terendam lama. So, buah tu naik/terapung. Maknanya ia takkan jatuh semasa proses pembakaran. 

DJ menggunakan loyang 22 cm. Kalau nk jadikan kek ni lbh tinggi, ada baiknya guna yg 20 cm.
Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. DJ guna buah oren sunkist. Guna oren sunquick pun boleh kalau x ada stok buah oren. Bancuhlah dlm 2 sudu makan gitu. Lepas tu, masukkan ke dalam loyang. Taburkan badam cincang...sedap sihh!


Walaupun hanya menggunakan gula kastor, kek ni tetap berwarna keperangan...magik kan...hehe

Sedap!

Wednesday, January 04, 2012

Talam Pandan Kacang Merah



















Assalamualaikum dan salam ceria....

Dah agak lama tak buat kuih-muih ni kan...ari tu skodeng rmh ratu talam, Yatie...byk sgt pilihan resepi kuih talam kat situ. Rambang mata nengok..rasa nk buat semua jer..hehe. Semalam DJ plan nk buat kuih talam Permata Keledek...aduhh! berkenan sungguh dgn kuih tu sjk Yatie menayangkan resepinya tempoh hari. Malangnya, tak ada stok keledek. hmm..biarlah dulu. Nanti2 boleh buat gak kan. DJ try resepi ni dulu psl berkenan sgt dgn kaler ijo dgn purple kemerahan ini.. Lebih kurang sama jer dgn kaler blog ni...sesuai gitu kan..hehe. Apa2pun itu tak penting sgt, yg paling penting rasanya yg sungguh hebat dan kena dgn citarasa. DJ ni kan, kalau ada kuih, roti atau aiskrim yg ada kacang merah ni mmg takkan menolak punya. Semuanya DJ telan...sedap sgt!

Tak rugi mencuba resepi ni. Terima kasih byk2 kpd Yatie krn sudi berkongsi resepi yg sedap ni. DJ cnp resepi ke sini plak ye supaya mudah nk dijadikan rujukan bersama. Terima kasih sekali lagi.

Kepada pengunjung semua, terima kasih yg tak terhingga kerana sudi singgah dan tinggalkan jejak anda ke sini. Byk komen tak sempat DJ reply disebabkan masa begitu terhad utk DJ berada di alam maya ini. Terima kasih kpd yg telah sudi mencuba pelbagai resepi di sini. Syukur Alhamdulillah. Jika ada apa2 pertanyaan dan kemusykilan, silalah berhubung dgn DJ di Facabook ye. InsyaAllah DJ akan respon secepat yg mungkin.

Ok lah, jom kita semak resepi talam ni...sudi2kanlah mencubanya. tq. 

Talam Pandan Kacang Merah

BAHAN UTK LAPISAN BAWAH (loyang 10x10x2@3inci)
  • 1 1/2 cwn kacang merah*- yg telah direbus empuk
  • 1 cwn air*(* di kisar bersama)
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 2 cwn santan sederhana pekat
  • 2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)/tpng jagung
  • 1 cwn gula halus
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna merah

CARANYA
  1. Kisar kacang merah yg telah di rebus bersama 1 cwn air. Biarkan ketepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tpng hoen kwee/tpng jagung, gula, garam bersama santan. Bancuh semua bahan dan tapis.
  3. Masukkan kacang merah yg di kisar tadi dan gaul sebati. Masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana saja- tutup api.
  4. Panaskan pengukus. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu minyak di kelilingnya.
  5. Tuangkan adunan tadi dan kukus selama 25 minit.
  6. Sementara itu, buat utk adunan lapisan atas.

BAHAN UTK LAPISAN ATAS
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cwn gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air (kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
  • secubit garam
  • pewarna hijau

CARANYA
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana je.
  2. Tuangkan adunan ke atas lapisan kacang merah tadi.
  3. Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air bertakung di permukaan kuih. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan guna tisu dapur utk mengelap air.Selepas tu, cakar2 sikit guna garpu barulah tuangkan adunan warna hijau.
  4. Kukus lagi selama 25 minit guna api sederhana saja.
  5. Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dngn api yg belum di tutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
  6. Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.