Saturday, January 14, 2012

Kurma Telur


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Bersiaran kembali ...adehh...kalau ikutkan rasa hati ni, mau saja mengundurkan diri dari alam maya buat seketika. Ingin menutup tirai seketika...bukan merajuk atau marah tapi sekadar utk menenangkan fikiran yang semakin hari semakin berserabut dengan masalah plagiat ni. Memang dah acap kali berlaku dan semakin tidak dpt dibendung. Hanya luahan serta sokongan ramai shj yg mampu mengatasi masalah ini. Namun selesai masalah ni, timbul masalah lain pulak. Asyik silih berganti. Sampai bila nak habis? Memang tiada kesudahannya. Bosan dah kan. Semuanya cerita yg sama iaitu mencilok resepi, karangan dan gambar dari blog masakan orang utk tujuan tertentu dan kepentingan diri sendiri tanpa meletakkan apa2 backlink dan sebagainya. Huhu..nak cerita panjang mmg dh rasa malas dah...cakap byk pun tak guna kan. Dah byk kali usaha memerangi masalah seumpama ni tapi masih juga berterusan. Kali ni DJ dah tak mampu untuk senyap lagi. Sekadar meluahkan apa yg tersimpan dan bukannya hendak mencari gaduh atau musuh. 

Buat mereka2 yg baru berjinak dgn dunia blogging terutama blog masakan ni, ingatlah niat sebenar kita. Janganlah mudah mengambil kesempatan atas usaha orang lain. Gunakanlah bakat dan kebolehan sendiri untuk berkarya, dan bukannya menggunakan usaha dan hasil orang lain. Hormatilah mereka2 ini. Janganlah sesuka hati mengambil atau copy and paste gambar masakan tanpa kebenaran tuan punya resepi itu sendiri seperti yang berlaku pd bbrp hari lepas. DJ dimaklumkan bahawa ada beberapa gambar masakan blog ini telah diambil, di'crop', dibuang watermark dan diletakkan watermark sendiri. Bukankah itu menipu namanya??...Sebelum ni mmg dah berlaku byk kali dan DJ hanya senyap shj. Kalau sekadar mengambil gambar tetapi masih ada watermark dari blog ini, DJ msh dapat bersabar dan malas nak melenting tetapi kejadian yg berlaku baru2 ni mmg amatlah menyedihkan. Tak dpt nk dijelaskan dgn kata-kata tentang perasaan ni. DJ hanya berharap org yg berkenaan tampil memohon maaf dengan cara apa sekalipun bagi memulihkan keadaan dan bukannya mengeruhkan lagi suasana. Selesaikanlah dgn cara yang baik, bertindak secara rasional dan bukannya marah2 serta memaki hamun orang. Takkan selesai sampai bila2 pun sekiranya tak ada tolak ansur. Yang salah tetap salah. Bila dah buat kesilapan, segeralah meminta maaf sebelum terlambat. Perkara yg sama berlaku pd blog Masam Manis, Dapur Tanpa Sempadan dan beberapa buah blog lagi yg DJ tak beberapa pasti sb dah fenin2 ...huhuh. Cuba fahami dan hayati 'komen' dari salah seorang rakan blogger kami, Kak Nor pada entri DI SINI. Semoga jelas... sama2 dpt nilai dan pengajarannya.

Oklah, DJ tak nak berbicara lebih panjang lagi tentang kes yg tak habis2 ni. Meh la kita layan dulu resepi kurma telur ni. Menu semalam. Dah bertahun2 gak tak buat telur kurma ni. Sesekali makan tu, mmg berseleralah. Sedap sangat. Resepi pun mudah. Telur rebus tu kdg2 kalau rajinlah kan, boleh juga digoreng terlebih dahulu. Kalau tak nak tak apa. Janji sedap...jom layan resepinya!

Kurma Telur
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 6 biji telur rebus (dibuang kulitnya)
  • 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 cm halia (ditumbuk)
  • 2 sudu besar serbuk kurma
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • sedikit santan atau susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 sudu makan puri tomato/sos tomato
  • 1 labu bawang besar (dipotong 4)
  • sedikit hirisan tomato (jika suka)
  • sedikit kacang peas (jika suka)
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang)- jika suka
Cara-cara :
  1. Serbuk kurma, serbuk cili dan tomato puri dibancuh bersama sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudiankan masukkan pes kurma tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air dan diikuti santan/susu cair. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan garam, gula, bawang besar dan tomato. Bila kuahnya sudah pekat, barulah dimasukkan telur. Sebatikan. Tutupkan api. Taburkan kacang peas semasa menghidang. 

sedapp!


6 comments:

Amie said...

yang suka ciplak@plagiat tu dapat dosa, pencipta asal dapat pahala, sedeqah jariah... teruskan usaha masak memasak ye....perjuangan belum selesai selagi hayat dikandung badan!

Kama Kimin said...

Wallah sedapnya kak Dayang...
jgn merajuk lagi ye kak...saya peminat kak walaupun xpernah beri komen..silent reader. Harap2 perkara yang x diingini xberlaku lagi ye.

myda_ahmad said...

salam DJ...
singgah sini...dan suka tgk resepi kt sini....

ilyia husna said...

DJ,sy xde blog.tp ritu sy try wt sambal tauhu berudang.sdp.sy upload pic masakan tu dlm fb.org tya resepi sy trus bg link blog DJ..mcm tu xpe kn??byk lg resepi len nk cuba ni.;) tq for the gud recipes.;)

gula merah said...

wah...sis..ni first time tgk kurma kaler lain...hehehehe...menarik ni..slalu gak buat kurma telor...x penah terpk pon nk letak cili..heheheh..letak cili besar ada la..hehhehe...

ibh said...

Kak dayang. . .Telur pun telur la. . Janji sedap.