Friday, November 25, 2011

Puding Kentang Berkaramel (versi II)

sila abaikan yang comot2 tu ye...hehe

Tak habis lg cerita psl ubi kentang...smlm DJ buat puding pulak. Ada stok 2 bijik je lagi...DJ perhabiskan je sblm mengecut. Alhamdulillah...rasa nyaman je tekak ni dgn keenakan lemak2 manisnya...dan teksturnya yg sungguh lembut, smooth dan sedaaaaapp!...

Plan sebenar2nya nak buat potato brulee. Memandangkan DJ kekurangan bahan2nya, terpaksalah ditangguhkan dulu projek ni. Esok masih ada kan....InsyaAllah.  

Puding kentang ni mmg sedap tau. Bagi yg tak berapa gemar dgn bau telur tu, bolehlah mencuba resepi ni. Amat sesuai sekali. Resepi asal boleh RUJUK DI SINI. Yang ini DJ ada edit sket ikut saiz kentang. Ada satu lagi versi puding kentang tapi tanpa karamel. Pun sedap jugak. Boleh RUJUK DI SINI. Adehh...rasa cam nk buat lagi je puding kentang ni haihh....

Apa2pun jom kita semak resepinya....

Puding Kentang Berkaramel

Karamel :
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/3 cawan air panas
Cara-cara : 
  1. Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. 
  2. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
  • 1 1/2  atau 2 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
  • 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
  • 2 cawan susu sejat/susu cair
  • 1/4 cawan air 
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati. 
  2. Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
  4. Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
  5. Bakarlah pada suhu 160-170C selama 45-50 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.
  6. Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.

Thursday, November 24, 2011

Kuih Bakar Kentang...lagi




Ini dah masuk kali kedua buat kuih kentang. Menggunakan resepi yang sama. Rujuk DI SINI. Yg sebelum ni DJ buat versi pandan marble. Kali ni ikut yg resepi asal dan sama sukatan dgn kak Sheila. Tq sekali lagi kpd empunya resepi, kak Jun, kak Sheila, k. AsmaIzah, Noorsha, kak Nor dan semua yg lain kerana telah mempromosikan resepi sedap ni. DJ asyik buat kuih je sejak dua menjak ni...dah musim agaknya. Kalau dah habis musim nanti rasa2nya setahun tak buat kot...hehehe.

Ok, kalau nk resepi, sila rujuk link yg DJ bagi tadi ye. Boleh juga singgah ke dapur2 rakan blogger yg lain. Hasilnya mmg cantik, menawan dan sedaaaap!


InsyaAllah lepas ni ada satu lg entry baru. Kalau line internet ok, bolehlah share. Terima kasih kpd yg sudi singgah dan tinggalkan jejak. Harap jgn ada yg berkecil hati sekiranya DJ x sempat nk jejak balik atau reply komen yg diberikan (DJ hargai sgt2 kalau ada yg sudi komen...thanks a lot). Actually DJ x berapa happy dgn line internet yg DJ guna skrg ni. Skjp2 ok skjp2 tak...i'm so tired & depressed! ...Apa2pun terpaksalah bersabar dulu. Bersusah2 dahulu...bersenang2 kemudian...

Wednesday, November 23, 2011

Roti John


Kdg2 penat memikirkan menu makan pagi ni kan...takkan asyik2 nasi lemak, mi goreng, nasi goreng. Alih2 benda tu gak buat. Haihh...mmg jemulah kalau hari2 masak benda yg sama. DJ kan, sebelum tidur, DJ kena fikir dan set dulu apa nk dimasak utk sarapan esoknya. Selagi tak dpt idea, selagi tu lah takleh nk lelapkan mata....

Oklah, roti john...adalah salah satu hidangan kegemaran anak2 DJ. Penyediaan yg amat mudah tetapi sangat sedap dan memikat selera. Dah pernah tayang resepinya sebelum ni...DJ tuliskan semula resepi berserta langkah-langkahnya sekali di sini supaya senang nak rujuk. 

Jom kita layan.....

Roti John Mudah
resepi : DJ@DapurKu SaYang

bahan-bahan : untuk 1-2 orang makan
  • 2 keping roti hotdog (dibelah dua tapi jangan sampai putus. Sapukan dengan sedikit mentega jika suka)
  • bahan inti :
  • 2 keping beef/chicken burger (direbus sampai lembut dan dilenyek)
  • 2-3 biji telur (dipukul sedikit)
  • 1 sk serbuk cili
  • hirisan bawang besar/Holland
  • hirisan daun sup
  • 1/2 sudu makan sos cili
  • sedikit garam jika perlu (DJ x letak)

Cara-cara :

Satukan kesemua bahan inti di dalam mangkuk dan kacau sebati.


Panaskan sedikit mentega/minyak masak di dalam kuali leper. Kemudian dadarkan adunan telur tadi.

Tekapkan roti di atasnya sebaik sahaja telur hampir kering. Angkat dan terbalikkan roti. Kemudian hiaskan dengan hirisan kobis, bawang besar, tomato, sos cili dan mayonis. Ikutlah citarasa masing-masing.

Lipatkan roti dan potong beberapa bahagian.


sedia untuk dimakan...

Monday, November 21, 2011

Ayam Masak Merah dan Sayur Lemak Udang

adehh..tersakit mata plak nengok gambar ni...ahh! biarlah...malas nak edit..
nanti susah nk upload lg dgn masalah line connection yg asyik2 fail memanjang...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Kembali bersiaran....adeii..payahnya nak update blog skrg ni. Bkn malas ye...tp line internet agak tenat skrg ni...tambah lagi dgn keadaan cuaca x menentu...lagilah meragam. Sudahnya DJ update kat FB je la...huhu. 

Ok, malas nk citer panjang lebar ttg masalah tu...jom kita layan resepi ayam dan sayur lemak ni dulu k. Menu semalam. Saaaaangat sedap dan menyelerakan. Makan sampai menambah2....x larat dah...hari ni DJ terpaksa berdiet...mkn crackers n buah2an jek....hehe. 

AYAM MASAK MERAH
resepi : DJ@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
* 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng macam biasa)
* 1-2 senduk cili giling (-/+)
* sos cili
* 2 keping asam gelugur 
* 1 labu bawang besar (dimayang)
* garam dan gula
* rempah 4 sekawan - optional

bahan-bahan kisar :
* 6 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 batang serai
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci lengkuas

Cara-cara :
  1. Tumis bahan2 kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lg hingga garing dan pech minyak.
  2. Masukkan sos cili, garam dan gula. Kemudian dimasukkan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan asam gelugur dan bawang besar. Kacau sebati.
  4. Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam goreng td. Gaul-gaul mesra. Hidangkan setelah masak.


SAYUR LEMAK UDANG
resepi : DJ@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
* 10 ekor udang basah (dibersihkan dan digoreng terlebih dahulu)
* 1 batang serai (diketuk) - optional
* 1 keping asam gelugur - optional
* sedikit garam dan gula
* santan secukupnya - ikut selera masing-masing
* hirisan sayur campur (buncis, kobis, karot dsb)

bahan-bahan kisar :
* 4 biji cili api atau 2 tangkai cili merah(dibuang biji)
* 1 sudu makan udang kering
* 5 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 cm kunyit hidup (boleh juga pakai serbuk kunyit)
* 1 cm halia

Cara-cara :

1- Tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga terbit bau.
2- Masukkan sayur campur, santan dan bahan-bahan selebihnya. Boleh tambah air jika perlu. 
3- Apabila sudah mendidih, barulah dimasukkan udang goreng tadi. Kacau sebati. 
4- Tutupkan api, dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dsbnya.

Friday, November 18, 2011

Kam Heong Chicken/Fragrant Chicken

Fuhh!...punyalah leganya dpt update satu resepi....Alhamdulillah.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya...

Hari ni nak share satu resepi ayam yg sgt sedap dan wangiii....serius! Dah 2 kali buat pun...1st time buat masa skodeng rmh kak Nor Ganu hari tu. Memang tak tahan dgn godaan ayam kam heong ni...akhirnya sampai juga ke dapurku sayang ni. 2nd time buat minggu ni pulak. Mesti try resepi ni....sgt berbaloi! Terima kasih buat Kak Nor krn telah mempromosikan resepi yg sedap ni. Thanks to Gert as well (the owner of the recipe), i really love it! 

Kpd yg berminat bolehlah mencuba resepi ni ye. 

KAM HEONG CHICKEN/FRAGRANT CHICKEN
Recipe source: My Kitchen Snippets 
source : K.Nor
source : DJ@DapurKu Sayang

Ingredients:
  • 2 chicken breast - sliced
  • 1/2 egg white
  • 1 tbsp soy sauce
  • ½ tsp salt
  • a few dash of pepper
  • 1 tsp cooking wine - optional ~ k.nor skip
  • 3 tbsp cornstarch

For the sauce:
  • 2 cloves garlic- finely chopped
  • 1 small onion – cut into chunks
  • 10 curry leaves
  • 2 tbsp dried shrimps – soak and finely chopped
  • 4 birds eye chilies, roughly chopped
  • 1 tbsp curry powder
  • 1 1/2 tbsp oyster sauce
  • 1 tbsp light soy sauce
  • 1/2 tsp dark soy sauce
  • 3 tbsp water
  • 1 tbsp sugar
  • salt to taste
  1. Marinate the meat with egg white, soy sauce, salt, pepper and cooking wine. Set it aside for at least an hour. Heat up some vegetable oil for drying. Stir in the cornstarch to the chicken. Mix well.
  2. Fry the chicken until golden brown. Remove and drain the oil on paper towels. Remove most of the oil from the frying pan and leave about 2 tbsp spoons for cooking the sauce.
  3. Heat up the oil and stir-fry the garlic and onion until fragrant and lightly brown. Stir in the dried shrimps, chilies and curry leaves and continue to stir-fry until fragrant. 
  4. Add in the rest of the seasonings and water. Simmer for a few seconds and toss in the chicken. Mix until well combined. 
  5. Serve with warm rice.

**Nanti DJ buat terjemahannya jika ada kesempatan. Terima kasih sudi singgah!

Wednesday, November 16, 2011

Siakap Bakar Tomyam


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya...

Alhamdulillah, sekali lagi DapurKu SaYang dpt bersiaran semula biarpun agak lemau sedikit sejak dua menjak ni. Dah cas bateri pun msh 'weak' gak. Nak kata dah 'kong', tak jugak. Tapi tu lah kan...dah musim agaknya atau mungkin gak musim berblogging sudah hampir ke penghujungnya...wallualam bi sawab..

Sebelum terlupa, DJ ingin mengucapkan jutaan terima kasih kpd semua pengunjung tak kiralah yg lama, yg baru atau yg setia dgn DapurKu SaYang, krn sudi datang melawat ke sini. Harap diampun byk2 ye sekiranya terdapat komen2 yg x sempat DJ balas buat masa ni memandangkan ada internet problem. Itulah satu faktor yg membuatkan DJ semakin lemau utk menulis entri. Kurang bersemangat jadinya. Nak update satu entry pun mengambil masa berjam2 lamanya...sedih tau...kdg2 DJ bimbang gak sekiranya ada yg x puas hati atau berkecil hati sekiranya komen x terbalas. Untuk pengetahuan semua, DJ mmg baca komen2 tu ye tp kdg2 tak dpt reply sb line asyik putus je memanjang sjk guna Celcom ni. Maklumlah duduk dlm hutan, coverage taklah seluas mana pun. Mcm duduk kat hujung dunia pulak...hehe. Harap2 fahamlah ye. 

Ok, balik ke pangkal jalan....hehe. Hari ni, DJ nak kongsikan satu resepi ikan bakar tomyam yg sungguh sedap. Dah lama sebenarnya teringin nk buat, sana sini orang lain dah mencuba resepi ni. Mas, k.Zai, Noorsha..ermm...siapa lg eh...k. Nor n k. Ina KL pun dah buat gak kan?...kalau belum, sila2lah cuba. Sedap sgt resepi ni. Antara yg menepati selera DJ selain Siakap Bakar Berempah Harum. Memang semerbak harumnya dalam rmh dan sampai menyinggah ke rumah jiran...hehe. Mcm biasalah, DJ kalau part2 nk bakar ikan ni, DJ pasti akan tumis dulu bahan2 perencahnya. Biar 2 kali ganda naik harumnya. Dah biasa buat mcm tu...Apa2pun resepi ni mmg best dan tak rugi dicuba. Ooopps! terlupa plak, kak Ummi Kuantan pun pernah cuba resepi ni...hmm...rasa2 ramai lagilah yg tlh mencubanya. DJ ni je yg selalu ketinggalan...ekeke.

dalam keterujaan dan ketergesaan...terlupa pulak nk letak tomato...ishh2x...

Kpd Yatie, terima kasih ye kerana secara x langsung menggoda DJ utk mencuba resepi ni dan kredit juga buat kak Liza kerana sudi berkongsi resepi yg sudah semestinya sedap. DJ kopipes resepi dr dapur Yatie utk dikongsikan di sini ye. Terima kasih juga kpd yg lain sb mempromosikan resepi sedap ni kpd   semua pembaca di alam maya.

Kepada yg berminat, bolehlah cuba. TQ ^___^

Siakap Bakar Tomyam
Resepi : Chef Hanieliza

Bahan A :
  • 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut 
  • 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • Aluminium foil

Bahan B : (semua bahan ini DJ kisar halus bersama 2 helai daun limau purut)
  • 2 tangkai cili merah
  • 5 biji cili api - nak pedas letak lebih
  • 3 batang serai
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit gula dan fish sos

Cara membuatnya :
  1. Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin.
  2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
  3. Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit atau sehingga masak.. Boleh juga di bakar di dlm oven.
  4. Perahkan limau semasa menghidang.
***DJ tumis bahan-bahan kisar terlebih dahulu sebelum digaul-gaulkan bersama ikan.

Tuesday, November 15, 2011

Nasi Impit, Kuah Kacang dan Rendang Daging Cili Api

Menu tertunggak lagi....apa2pun layan jelah ye. Kuah kacang versi ni mmg tak rugi dicuba. Sangat2 menepati selera DJ sekeluarga. Resepi dah ada sebelum ni tapi oleh kerana rajin, DJ kopipes semula. ^__^

Kuah Kacang Versi III
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 500 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
  • 2 1/2 senduk cili giling (Cap Puteri) +/- 
  • gula melaka @ gula pasir @ gula apong secukupnya
  • 2 batang serai (diketuk)
  • minyak masak (lebihkan sedikit)
  • air secukupnya
  • 4 biji buah keras (ditumbuk hancur) - optional
bahan-bahan kisar:
  • 2 batang serai
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
Cara-cara :
  1. Satukan kacang tanah bersama air secukupnya di dalam periuk dan jerangkan dengan menggunakan api sederhana. Sentiasa kacau perlahan-lahan supaya ia tidak berketul-ketul. Jangan risau jika terlebih air dan nampak cair. Biarkan ia masak lebih lama (tetapi sentiasa dikacau). Kuah itu sendiri akan menjadi pekat (tetapi tidak kembang). Apabila sudah mendidih dan kelihatan pekat, tutupkan apinya sebentar.
  2. Sementara itu, tumis bahan-bahan kisar bersama serai hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling diikuti buah keras(jika suka). Tumis lagi hingga pecah minyak. Setelah masak, tutupkan api.
  3. Kemudian bahan-bahan tumis tadi dimasukkan ke dalam periuk kuah kacang. Masukkan juga gula dan garam secukup rasa.
  4. Nyalakan semula apinya dengan menggunakan api kecil. Kacau perlahan-lahan hingga nampak sebati dan mesra. Masak lama sedikit hingga keluar minyak. 
  5. Setelah itu tutupkan api. Bolehlah dihidangkan panas-panas bersama satay, nasi impit, rendang dan sebagainya.
  • jika menggunakan cili giling Cap Puteri, tidak perlu letak air asam jawa dan garam yang banyak. 
  • kuah kacang ini boleh bertahan 2-3 hari tanpa perlu disimpan di dalam peti sejuk tetapi sentiasa dipanaskan sedikit agar kuahnya maintain sedap.
  • boleh juga dimasukkan udang kering yang telah dikisar/ditumbuk halus semasa menumis bahan jika suka (kdg2 DJ letak)
Ini pulak buah hati pengarang jantung....kalau tak ada teman, tak lengkaplah nasi impitku...hehe. Tapi kalau ada nasi lemak lagilah best kan....

Resepi yg mudah je. Tak perlu guna bawang. But i like it a lot. Senang kerja. Buat ikut versi sendiri je ni.  Janji sedaaappp!

Rendang Daging Cili Api
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • sekilo daging lembu (dipotong kiub)
  • segenggam atau lebih cili api (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • sedikit kunyit hidup (dikisar)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • santan secukupnya
  • kerisik secukupnya
  • gula melaka/gula pasir
  • garam
  • air asam jawa
  • 3 helai daun limau purut
  • sedikit daun kunyit (diracik)
Cara-cara :
  1. Rebuskan daging bersama sedikit air hingga kering. 
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan serai. Gaul-gaulkan dan kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi sebati dan masak hingga daging hampir empuk.
  3. Masukkan santan, garam, gula, daun limau purut dan daun kunyit. Kacau lagi. Dan akhir sekali masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau lagi dengan menggunakan api perlahan.
  4. Masak hingga kuahnya kering atau ikutlah selera masing-masing.
  5. Setelah masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi impit, nasi lemak dan sebagainya. 

Friday, November 11, 2011

Kek Coklat Kukus Munira


Kek ni dah lama masuk list. Ramai yg dah buat pun... DJ je yg ketinggalan kan...walaupun DJ ni bknlah penggemar fanatik kek2 coklat tapi nak juga buat demi menunaikan permintaan anak2. DJ suka buat je tp kalau makan cukuplah sekadar 1 slice. Sebenarnya, ada satu lg kek coklat gebu yg inginnn sgt2 nk try. Susah nk explain mcm mana kegebuan kek tu...ia taklah moist sgt, tp padat dgn rasa pahit2 kokonya. Teksturnya pun padat...mmg btl2 kena dgn citarasa DJ selain Super Moist Eggless Chocolate Cake. Nantilah, nk kena buat eksperimen dulu. Kalau dh berjaya nanti, rasa2nya DJ nk tutup buku kek coklat kot...Ooopss! ..heheh

Ok, berbalik kisah kek coklat basah ni atau kek coklat kukus Munira. DJ dah save pun resepi ni dari dapur hanamemories.blogspot.com. seingat DJ la kan, yg dah mencuba kek ni adalah Hasue, Izah, Yatie dan ramai lagi. Mekasih byk2 kpd mereka2 ini kerana mempromosikan resepi yg sgt hebat rasanya. Mmg dah terbukti kan...

Pada mulanya, DJ malas nk deko2 kek ni. Biar gitu je...lagipun tak payah ltk topping pun tak apa. Rasa lemak manisnya pun dah memadai. Tapi atas permintaan anak2, DJ buatlah dgn apa yg ada. Guna coklat masakan dan bubuh minyak masak sket. Kacau sebati secara double boil...pas tu deko nipis je...tak nak tebal sgt...takut nanti rasa muak. Kek ni memang sedap wooo. Malangnya, si boboy tak boleh nak habiskan even 1 slice...maklumlah kan...kek yg bubuh telur ni dia agak kurengg sket...so, bg x menghampakan dia, DJ buatkan satu lg kek coklat kukus tapi tanpa telur. Barulah dia boleh telan...hmm, dah agak dah...  Nanti DJ update resepi kek tu ye...


Ooppss!...terlupa plak nk snap gambar kek yg dah dipotong. Nanti DJ ambik gambarnya dulu. Itupun tengoklah keadaan cuaca mcm mana...kalau hujan, tak dptlah nk ambik gambar si hitam manis ni. Nanti x best ler plak hasilnya kan...ni pun terkial2 nk snap(guna kamera cap ayam je...hehe) dgn keadaan cuaca yg tak menentu. Lenguh seluruh badan makcik ni tau... huhu..

Jom kita layan resepinya. Sangat mudah dan sangat sedap! Oleh kerana mixer DJ baru je wafat, DJ blend je telur tu sampai kembang spt yg ditulis pd resepinya. Nasib baiklah ada 2nd assistant ni kan...hehe. Hasilnya pun tak mengecewakan...Alhamdulillah. Lain kali boleh buat lagi...trm kasih byk2 kpd penyumbang asal resepi ni. DJ kopipes je resepi ni dari dapur Hana. TQ ye Hana. Dah lama dia menyepi dari dunia blogging...rindu plak haihh...harap2 Hana tak lupa akak dan rakan2 blogger masakan yg lain. Rindu tau....Apa2pun, semoga hana sukses dlm bidang yg diceburi...

Kek Coklat Kukus Munira

source : kak.noormasri@coretandaridapur
source : hanamemories.blogspot.com
source : dayangjack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan:

Bahan A
  • 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje (DJ guna gula perang 1 cup) 
  • 1 cawan serbuk koko 
  • 1 cawan susu cair - hana gune susu segar 
  • 1 cawan susu pekat 
  • 1 cawan minyak masak 
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde 
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum 
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat 
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder 
Bahan C

4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga (DJ blend sampai kembang)

Cara-cara
  1. Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk. 
  2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. 
  3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yang pertama takut kek jadi mendap.
Update :


Wednesday, November 09, 2011

Wordless Wednesday...Egg Sandwich with Chicken MeatLoaf




Thursday, November 03, 2011

Blended Orange Cake




Ni dah masuk kali ketiga buat kek oren blended. Buat 1/2 adunan, guna loyang cheesecake. Minyak masak pulak DJ gantikan dengan mentega cair. Memang bertambah sedap kek ni. Nak buat pun boleh pejam sebelah mata...senang sgt. Godek2 jap, tak sampai 1 jam dah pun siap. Memang ekspresslah...hehe. 




Kepada yg berminat terutama yg tak ada mixer tu, bolehlah mencuba resepi mudah ni. Hanya menggunakan blender je. Rasanya pun boleh tahan. Cuma bg pendapat DJ, kek ni terlalu manis. Sebab tu DJ kurangkan sukatan gulanya. Apa2pun, terima kasih sekali lg kpd k. Fida krn sudi berkongsi resepi mudah dan sedap ni. 


Blended Orange Cake
Sumber : Kak Fida@MYR
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang
  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak (DJ ganti dengan mentega cair)
  • 2 cawan gula halus (DJ letak 170g dan utk 1/2 adunan, DJ letak 80g )
  • 3 biji telur (DJ guna telur gred A)
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah-tengah. Potong lagi buah limau kecil-kecil bersama kulitnya sekali. (DJ hanya ambil isinya sahaja)
  • Masukkan ke dalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. (DJ campurkan sekali dengan parutan kulit limau)
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang yang beralas dan digriskan.
  • Bakar pada suhu 170C selama 40 minit hingga 1 jam atau hingga masak.

Wednesday, November 02, 2011

Kuih Bakar Kentang ( versi Marble )


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

2 hari lepas DJ buat bingka lagi. Kali ni buat versi marble plak. Memang dah lama sebenarnya tringin nk buat bingka stail gini. Masa buat bingka susu hari tu pun mmg nyaris2 lagi nk buat mcm ni. Kalau tak pun, buat gaya2 polka dot gitu...hehe...ada2 je kan. Kalau mak tengok rupa bingka yg sudah dimodenkan ini, gerenti dia tergelak besar...hehe. Tapi kan sekali sekala apa salahnya buat stail gini. Yang nak memakannya adalah si pembuatnya...lantak dia lah kan...siapa plak nk berani marah..hihi. Lagipun bertambah sedap bingka ni bila dicampurkan dengan serbuk koko....adehh...mesti mkn takleh nk stop. Alhamdulillah...happy sgt bila dpt menepati selera keluarga...terutamanya anak2. Siap request suruh buat lagi...hehe.

Resepi asal kuih bakar tak pastilah plak siapa punya..tp sumber datangnya dari dapur Kak Jun, ke kak Jun yg punya resepi ni eh?? Selepas itu telah menular ke dapur k. Asma Izah, kak Sheila dan rakan-rakan masakan yg lain. Akhirnya sampai juga ke DapurKu SaYang setelah tergoda dgn promosi kak Sheila...hehe..tq2. 

Terima kasih buat si empunya resepi kerana sudi berkongsi resepi kuih kentang yg sedap ni. Mintak ampun byk2 ye sb dah terderhaka pd resepi ni. DJ cuma tambah bahan..the rest, DJ ikut resepi asalnya. Cuma ada yg terkurang kat sini iaitu bijan. So, DJ letak sedikit minyak bijan dlm adunan...sekurang2nya ada ler aroma bijannya...ekeke. Apa2pun, kuih ni mmg sedap dan tak rugi dicuba. Nak buat pun senang. 


Jom semak resepi asalnya ye....

KUIH BAKAR KENTANG
Sumber : Kak Jun
Copy dari dapur : Kak Sheila@Nshafeareen

Bahan-bahan ( 1 family... )
  • 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek 
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula (DJ letak 140 g gula pasir + 3 sudu besar susu pekat)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • pewarna kuning atau hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan (DJ letak 3 sudu besar)
  • 3 sudu susu cair(ni akak tambah)
Cara-cara :
  1. Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
  2. Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
  4. * jun masak dalam acuan kecil2 dan bakar dalam oven selama 15-20min

***Kuih bakar kentang ni DJ buat lembik sket. DJ blend kentang bersama gula, 1 cawan santan dan 1/2 cawan susu cair. Kemudian blend bersama bahan-bahan yang lain. Kemudian, adunan dibahagi dua. DJ campurkan bancuhan serbuk koko(1 sudu makan) dan coffee emulco (1 sudu kecil), dan adunan satu lagi dicampurkan dengan sedikit pes pandan dan pewarna hijau. Kemudian tuang adunan secara berselang seli ke dalam loyang. Bakar hingga masak keperangan.