Friday, July 08, 2011

Telur Dadar Pecah Serangkak

Assalamualaikum....

yuhuuuu!..i'm backkkk!....salam Jumaat semuaaa....missed u all laaaa....tuan rmh sekali memohon maaf byk2 sebab tak sempat nk membalas komen2 yg lepas. Disebabkan kebizian yg tak dpt dielakkan, dunia blogging terpaksa ditinggalkan skjp....adehh...tp x tahanlah menanggung rindu....terima kasih byk2 sb msh ada yg sudi menjenguk blogku ini yg semakin hari semakin bertambah2 pengikutnya. thanks a lot for supporting me. Alhamdulillah....semoga persahabatan kita di alam maya bertambah akrab dan sentiasa berpanjangan dengan penuh keikhlasan....InsyaAllah.

Bersyukur rasanya dpt menulis entri kali ni biarpun google chrome buat hal dan modem yg dipakai pun buat hal. Dengan menggunakan kembali broadband Celcom dpt jugalah post satu entri. Thanks Celcom. Tetiba jer ari ni line sgt ok kan...heheh. Harap2 ok berterusan lps ni yer. Pasal takleh sign in dan tulis entri pun satu hal. Ingatkan DJ sorang jer tak dpt tulis entri..rupa2nya kak Nor Ganu tu pun mengalami problem yg sama plak setelah baca pesbuk tadi. Yang lain tak ada lah plak kena problem mcm ni kan. hmmm...heran. Tapi Alhamdulillah, dpt juga akhirnya guna GC ni. DJ tak klik kat design atau kat button sign in tu. Sebaliknya DJ tulis kat browser 'blogger.com' pas tu klik search. baru leh sign in. Nak guna IE atau Mozilla malas plak rasanya.

Oklah...dah byk pot pet dah nih..meh kita layan sat menu telur dadar pecah serangkak yg dimasak malam semalam. mmg sedap sgt sih...cuma DJ tukarkan daging ayam ke udang. Resepi ni hasil skodeng dari rmh kak Ummi Kuantan yg terkenal dengan kehebatannya dlm dunia masakan. Biarpun bz dengan kerjaya tapi tetap hebat di dapur. Memang respect sgt2 dgn kak Ummi nih. thanks yer kak krn sudi berkongsi resepi yg sedap ni. Mintak ampun byk2 sebab terderhaka sket kat resepinya...well, biasalah tu kan kak...heheh. DJ kopipes resepinya di sini yer utk rujukan bersama. TQVM....mmmuahh!

Sila2lah cuba resepi yg ringkas tapi sedap ni. Tak rugi tau....

TELOR DADAR PECAH SERANGKAK
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 4 biji telor
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 1/2 cawan isi ayam - didadu kecil (DJ ganti dgn udang)
  • 2 sudu teh rempah kari daging (DJ guna kari ikan)
  • 1 tangkai cili merah - dihiris halus (DJ guna kapsikum)
  • sedikit daun bawang
  • sedikit bawang goreng
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menggoreng
  • serbuk lada sulah (DJ tambah)


Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang besar tadi hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam dan diikuti dengan rempah, kacau balik hingga ayam masak. Ratakan ayam dalam kuali.
  3. Perlahankan api. Ambil sebiji telor dan pecahkan terus ke dalam kuali (ala-ala masak telor mata kerbau). Seterusnya pecahkan telor hingga habis dengan meletak telor perlahan-lahan di dalam kuali menutupi isi ayam.
  4. Tabur garam secukup rasa. Tutup kuali selama 1 - 2 minit.
  5. Bila nampak telor sudah 3/4 masak, tabur bawang goreng dan tutup api. Tolakkan telor dadar perlahan-lahan ke dalam pinggan. 
  6. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas atau boleh dimakan begitu sahaja.


12 comments:

Mas said...

resepi yang memang mas nak try..
tak buat2 lagi...
nak buat gak nanti..
sedappnya tengok...

DJ Dayang said...

mmg sedap sgt mas. nanti cube tau.. :)

Ummi said...

Assalam Dayang...uikss lg terliur la bila letak udang kan...akak no hal laah, just bg idea, so terpulang kepada citarasa masing2 nak letak dan masuk tekak kan..kan...itu biasalah..thanks sbb sudi try wpun resepi 10sen jek dr akak tuh...idea terhantuk tetiba terhasil la ni...hehe...(*psst..pujian tinggi sangat tuh..x sanggup la akak nak terima...akak jenis biasa2 jek di dapur ni Dayang, dgn ketidakcukupan masa di rumah, mana sempat nak cari ilham sgt ttg resepi2 nih..hehe). Sekadar seronok memeriahkan suasana..

quinnie said...

cantik je rupa telor dayang...jauh berbeza dgn telur yg saya masak hari tu...hehehhehe.....saya dah cuba resepi kak ummi ni...memang sedap walaupun simple je....

tun_telani said...

belom buat lagii!! lapar pulak bila nmpk ni

Kak Rosaliza said...

assalam dj, sihat ke tu, bestkan telor dada ni, ohhh dj letak udang, idea menarik ni

DJ Dayang said...

@Ummi
w'salam kak..

malam tu kan ingat nk guna isi ayam gak tp terlupe nk rendam dulu..jd lmbt ler nk tunggu lembut. last2 guna isi udg yg dh terendam dulu konon2nya nk buat sayur campur tp entah mcm mana teridea plak nk bubuh kat telur....maintain sedaapp!..hehe.

ala akak..xper...resepi2 bidan terjun atau resepi2 campak lah lg sedap kan kan kan?...hehe..anyway, thanks again kak...lebiuuu! :)

DJ Dayang said...

@quinnie

tq2...bese2 jer ni..xper, x cantik xper, yg penting, sedap kan kah begitu?... :)
resepi ni mmg best!

DJ Dayang said...

@tun_telani

cube tun...jgn tak cube...mmg sedap tau... :)

DJ Dayang said...

@Kak Rosaliza

w'salam kak...

mmg sedap kan...idea ltk udg ni pun dtg sendiri...hehe. nanti2 nk try ltk daging lak.

DJ sht alhamdulillah...hrp2 akak pun sama yer. tq :)

MkJuan said...

sedap sedap sedap.... saya usha2 resipi ni semalam and buat untuk bekal sekeluarga hari ni.... tapi tak tahan bau dia so baru dihabiskan sebagai breakfast sebentar tadi, hehehehe.......

saya pun double derhaka pada recipe ni (kalau dayang dah derhaka, saya double la, hehehehe).... saya maintain ayam, tapi sebab takde daun bawang gantikan ngan leek, selain serbuk kari yang saya main bubuh aje and lada sulah, saya add oregano sket pastu lepas masukkan telur saya crack black pepper kat atas telur tu, saya tumis bawang besar, garlic and cili sekali pastu bawang goreng saya tak letak sebab macam malas2 hehehehe.... makan ngan nasi n kicap n jeruk kemang.....

MkJuan said...

telupa juga,..... terima kasih pada kak ummi yang sudi berkongsi recipe asal yea......