Wednesday, June 01, 2011

Udang Kari Kering



Kalau masak udang stail gini, mmg sy tak boleh nk resist. Ala2 masala gituu...sedapnya tak terkata. Masak pun main campak2. Bila makan jer, terus ter'flasback' udang gergasi kat restoran mamak Taman Melawati. Sebijik rasanya mcm nih. Adehh!...mmg sedaplah....digandingkan dgn nasik beriani atau nasik hujan panas, nasik Istanbul, Kebuli atau Bukhari...perghhhh!...pengsann!

Jom kita semak resepi mudahnya. Terima kasih byk2 krn sudi berkunjung dan meninggalkan komen di sini. Jika ada kesempatan, DJ akan membalas setiap komen anda yer. Harap bersabar... :) tq

Udang Kari Kering
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

bahan A :
  • 10 ekor udang XL (dibersihkan)
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam

bahan B : 
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 inci halia (dicincang)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • sedikit serbuk cili - optional
  • garam 
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil gula perang atau gula pasir
Cara-cara :
  1. Gaul-gaulkan bahan A. Goreng hingga masak. Ketepikan.
  2. Untuk bahan B : tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan daun kari, bancuhan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Tambahkan sedikit air jika perlu. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. 
  4. Akhir sekali barulah dimasukkan udang goreng tadi. Gaul-gaulkan sebati. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan.

11 comments:

izahdaut said...

akak taman melawati kat mana? ececeh.. jom belanja saya kak..hehe

K.Nor said...

chop 2 ekor! :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Dayang...
Wahhhhh..sedapnya udang ni..Resipi simpan dulu masuk list....

Ayu said...

Assalam dayng meh kita exchange dgn udang nonya ni..heeh ..nonya bertemu dgn mamak kot?..heheh

DJ Dayang said...

@izahdaut
akak x ingat ape nama restoran tepi jln tu..dulu2 penah mkn kat situ tp sekoq tu rm20++ ler harganya sb udg tu mmg besar. besar telapak tgn pun ade...hehe

ala mek jah, dp beli kat situ, baik dtg umh akak, akak jual murah jer..nak ker??...hahaha

DJ Dayang said...

@K.Nor
orait...wokehh...skrg gak dyg pos! :)

DJ Dayang said...

@Sue @ Nenie
w'salam...

nanti jgn lupe masak cedap2 tau...hehe

DJ Dayang said...

@Ayu
w'salam..

eh boleh saje tuu...i likeeee! hehe

Zuwairi Aiman said...

Wah sedapnya resepi.. thanks for sharing... senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
sedapnya tgk udang tu akak... kari kering yer akak... pasti sedapkan akak.. nnt nak try juga.. :)

Amie said...

sedapnya.... ngences kami dibuatnya...hu huhu