Saturday, June 18, 2011

Sukatan Imperial/Metrik


Refresh : DJ tayang semula jadual penukaran sukatan dari imperial ke metrik utk rujukan bersama. 

********************************

Setiap kali nak buat kek, pizza, pau, roti dsb pasti ada yang mengalami masalah bagaimana nak menyukat bahan2 dgn betul. Kadang2 resepi tu menggunakan cawan metrik sedangkan kat dapur tak ada benda alah tu. Cuma yang ada ialah alat penimbang biasa. Jadi payahlah, kan. Begitu jugalah sebaliknya.

Bukan setakat itu, peralatan utk mengukus/membakar kek pun problem juga. Ada yang keliru tentang saiz loyang kek yg hendak digunakan utk membakar/mengukus kek. Misalnya, 6 inci tu besar mana? 15 cm lak besar mana? padahal kedua2nya sama.

Oleh itu, di sini dyg sertakan jadual penukaran imperial ke metrik (anggaran sahaja yer) dan juga sukatan setempat utk rujukan kita bersama. Nak kopipes atau nak print jadual ni ker, terpulanglah pd diri masing2. Kalau tak pun, kat internet ni ade disediakan 'unit conversion' secara online. boleh juga rujuk di situ. Ikutlah keselesaan masing2 yer..hehe.

Minta maaflah jika jadual ni nampak kecik sgt. Tapi tak x mengapa, besarkan skrin jika x jelas. Harapan dyg ialah semoga dgn adanya kemudahan/rujukan ini sedikit sebanyak dapat membantu rakan2 atau pembaca2 yg ingin mencuba resepi2 yang menggunakan sukatan imperial atau metrik.


Sukatan Imperial
Sukatan Metrik
Sukatan Cawan Metrik
(anggaran)
Sukatan Cecair Metrik
(anggaran)
1/2 oz
15 g

-

-
1 oz
30 g
1/4 cawan
60 ml
2 oz
60 g
1/3 cawan
100 ml
3 oz
90 g
1/2 cawan
125 ml
4 0z
125 g

-
150 ml
6 oz
185 g
3/4 cawan
180 ml
8 oz
250 g
1 cawan
250 ml
12 oz
375 g
1 1/4 cawan
310 ml
16 0z
500 g
1 1/2 cawan
370 ml
24 0z
750 g
2 cawan
500 ml
32 0z
1000 g
2 1/2 cawan
625 ml
3 Ib
1500 g 
(1 .5 kg)

-

-
1 tahil = 38 g
3 tahil = 100 g
1 kati = 600 g

1 cawan metrik = 250 ml
4 cawan metrik = 1000 ml (1 liter)
1 sudu teh metrik = 5 ml
1 sudu meja metrik = 20 ml

Lain-lain Sukatan (anggaran) :

1 cawan gula/gula halus = 7 oz / 200 g
1 cawan beras = 6 oz / 185 g
1 cawan tepung = 4 oz / 125 g
1 cawan sagu = 5 oz / 140 g
1 cawan serbuk koko = 3 oz / 100 g
1 cawan horlicks = 3 oz / 100 g
1 cawan serbuk coklat = 3 oz / 100 g
1 cawan oats = 2 oz / 80 g
1 cawan cornflake = 30 g


Imperial
Sukatan Metrik
(anggaran)
Imperial
Sukatan Metrik
(anggaran)
1/16 inci
1 mm
2 1/2 inci
63 mm / 6.3 cm
1/8 inci
3 mm
3 inci
76 mm / 7.6 cm
1/6 inci
4 mm
4 inci
100 mm / 10 cm
1/5 inci
5 mm
5 inci
126 mm / 
12.6 cm
1/4 inci
6 mm
6 inci
150 mm / 15 cm
1/2 inci
12 mm / 1.2 cm
7 inci
176 mm / 
17.6 cm
3/8 inci
9 mm / 1 cm
8 inci
200 mm / 20 cm
5/8 inci
15 mm / 1.6 cm
9 inci
230 mm / 23 cm
3/4 inci
18 mm / 1.8 cm
10 inci
250 mm / 25 cm
1 inci
25 mm /2.5 cm
12 inci / 
1 kaki
302 mm / 30 cm
1 1/4 inci
31 mm / 3.1 cm
36 inci / 1 ela
906 mm / 90 cm
1 1/2 inci
38 mm / 3.8 cm
60 inci
1500 mm / 
150 cm / 1 .5 m
2 inci
50 mm / 5 cm


cm = sentimeter
mm = milimeter
m = meter


*** BOLEH CNP TABLE NI KE BLOG ANDA...SILAKAN. TQ

18 comments:

Deliah's Deli said...

salam kak, bagus sgt ni..tkasih kongsi ilmu :)

DJ Dayang said...

w'salam...

same2... :)

Ummi Alesya Sofea said...

sgt2 happy ble masuk ke blog ni..penuh dgn gmbr2 mknan,hihi.Liza dah follow..hrp dayang sudi follow blk. :)

ilahjy said...

salam DJ
kak dah siap print dah nieee...t.kasih kerana kerajinan mu menyenangkan kita...semoga mendapat berkat..aminnn

tun_telani said...

wahh..rajinnyer kak dayang. siap wat table lagi.. =)

lina_pg said...

salam Dj,tq sudi kongsikan kat sini..nnt bleh wat reference.Pstt alangkah bagus kalau bleh CnP letak kat blog hehehe..ngengada jer

ibh said...

Kak Dayang..thank's share info ni tau...I like it..sangat2 berguna tuk sue..

DJ Dayang said...

@Ummi Alesya Sofea

waduh2...dyg pun sgt2 gembira dpt jumpa kenalan baru di sini. trm ksh yer sudi follow. nanti dyg jejak balik, InsyaAllah... :)

DJ Dayang said...

@ilahjy

w'salam...

amin2....mekasih byk2 sudi singgah ke sini yer kak...
semoga apa yg dikongsikan mendapat manfaat kita bersama, InsyaAllah...

DJ Dayang said...

@tun_telani
heh...sikit jer tuu...lgpun table ni mmg dah agak lama duduk kat dapur ni. thn 2009 rasanya..time blog tgh low profile lg tu...hehe...saje nk tayang semula.

DJ Dayang said...

@lina_pg
psst!...kte dah siap cakap lamaaa dah dlm entri tu...boleh cnp ke blog masing2...heheh..

DJ Dayang said...

@ibh
u're welcome dear...
all the best ya... :)

HaSue said...

Kmk penah baca entri ktk tok dulok eh..masa ktk madah nak entrikan pasal tok..hehe..

tapi yalah kan,sukatan cawan metrik ya pun ada pelbagai saiz nk?..kmk mpun 200ml jak,ada org yg makey 230ml..sukatan US kali owh..yg kmk jumpa kat ctok nang 200ml ajak2..huhu

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak DJ. Tun mohon share kat rumah Tun plak yer kak buat rujukan. Terima kasih banyak kak.

Peri PiA said...

Assalammualaikum sys dj

waa,thanks bgs utk pia yg tak ckp ilmu ni hihi

Hani in Canada said...

Salam Dayang ... thank you very much for sharing this! Mmg berguna sesangat untuk tukang masak amateur mcm Hani ni.

Anonymous said...

salam dj...syukran dgn info ni...sgt2 mmbantu org spt sy ni yg trcari2 sze loyang di kehendaki....

siti said...

terima kasih... dah lama cari ni... selamat hari raya aidilfitri..2011