Tuesday, June 07, 2011

Sambal Udang Bermayonis



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

hmm...udang lagi kan...mmg tak jemu2. Tapi DJ nk bagi tau satu rahsia ttg sebelum terhasilnya masakan udang ni. Kan DJ ni suka masak udang dengan pelbagai versi kan3x....tp kan, DJ sebenarnya arllegik dengan udang mentah ni. Seluruh tangan berasa pedih dan gatal lps bersihkan udang...mmg menyeksakan kalau tak ada oang bantu nk siang/cucikan udang ni kecuali kalau berada kat rumah mak..tapiii, kalau makan tak arllergik plak. Makanlah byk mana pun tetap ok jer. haa...begitulah ceritanya..kalaulah kepingin sgt nk makan tu, allergik tak allergik, redah jelah...hehe.

Oklah, jom kita layan resepi udang yg mudah lagi sedap ni. Sangat sedap dimakan bersama nasi putih, nasi lemak atau apa2 saja nasi kesukaan...mmg best!

Sambal Udang berMayonis
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 3-4 orang makan
  • 12 ekor udang yang sudah digoreng
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 1/2 inci belacan bakar (dikisar)
  • 3-4 sudu makan cili giling
  • 2 sudu makan mayonis
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. 
  2. Masukkan mayonis dan sedikit air. Kacau sebati. Apabila sudah mendidih, masukkan garam, gula dan bawang besar. 
  3. Apabila kuahnya sudah hampir pekat, barulah dimasukkan udang. Gaul-gaulkan sebentar dan terus tutupkan api. 
  4. Hidangkan.

18 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
udang... sedaaap tu akak.. meleleh air liur tgk udg tu...

izahdaut said...

nak sikit kak dayang. haa ada pun sambal yang letak mayonis. tadi baru nyembang ngan mas

Nuridah said...

Waduh,sedapnya udg tu...kak nur pun nk tumpang mkn 2/3 ekor udg kat sini...hehe...buat muker sardin aje aah!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aduh DJ... udang mayonis nih bila tgk kat FB tak tahan terus ke dapur DJ hehehe ni kak Hawa bawak pinggan kosong :)

Wanieyra said...

salam kak...
minta semangkuk utk dinner malam ni...

Mas said...

perhhh...terliurnya tengok...
mas pun suka letak mayonis dalam sambal..
bestkan rasanya...

Kjee said...

sedapnya DJ. Lain kali boleh try. kalau tangan tu allergik siang udang, belilah sarung tangan plastik nipis yang pakai buang tu. Macam yang orang meniaga gerai guna.

DJ Dayang said...

@Diana @ Melley Mey
mmg sedap sgt dek oii...mkn sampai x hengat dunia...hehe

DJ Dayang said...

@izahdaut
o ye ker??..wht a coincidence!..hihik.

br2 ni pun akak ade buatkan sambal yg serupa ni kat ayam..pun sedaaaap!

izah, udang dh habis lorr..huhu

DJ Dayang said...

@Nuridah

hehe..ade2 jer kan kak...tapi malangnya lauk udgku sudah habis lorr...laku sgt kat umh ni. si anak2 pun dh pandai berebut2 mkn udg..hehe

DJ Dayang said...

@Mama Hawa/Mama Nani
ala ciannya akak...dh habis lorr...hmm, nampak gayanya kak Hawa kene buat nih... :D

DJ Dayang said...

@Wanieyra
w'salam...

huhu...ramai btl nk mtk udg ni...pengsan akak! hahaha

DJ Dayang said...

@Mas
mmg best sgt..rasanya pun lemak2 masam manis gitu...xyah ltk asam jawa pun xper... :)

DJ Dayang said...

@Kjee

haha...dah agak dah..mesti ade yg suruh pakai glove..mmg ade pun kak Jee, tp rasa x selesa lak nk pakai. last2 simpan jelah. hehe.

udg sambal mayonis ni InsyaAllah sedap. selamat mencube yer kak. tq

HaSue said...

kamek tok dah laa antu udang..pasya antu mayonis gik..gney laa kmk x terliur nangga menu ktk tok...

hacheumm!ekius mi..gik selsema tok eh..tp bjalan2 juak gi umah org..hihi..tenet tok pun baru laju semenjak blt dr kmpung riya..

sian ktk alergik ngupas udang eh..mun yg besa ya berbaloi juak nk dkupas nak..mun udang kecik cam mls jak rasa ngupasnya..hehe

Mat Gebu said...

Nak try juga nihhh..

Belleza~ said...

sedapnya! :)

hajar said...

dah cuba semalam!! :) mmg sedap giler.... hubby saya mkn sampai bertambah2.. harini kongsi resepi ni dgn opis mate... bila tunjuk gmbr kat blog ni masing2 da kecur air liur... nmpknya harini udang kat sekitar klang akan sold out.. heheh