Thursday, May 26, 2011

Nasi Impit Vs Kuah Kacang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Dari pagi sampailah ke tengahari ni MeM dan famili layan nasik impit dan kuah kacang jer. Petang2 karang belum terfikir lg nk masak apa. Tengah berangan lagi ler ni...hehe. Sebenarnya mood masak2 ni tak berapa nk hebatlah sejak mr hubby mengamalkan diet. Byk lauk kesukaannya terpaksa dilupakan buat seketika. Ni barulah dikatakan btl2 diet...tak mcm org sebelah tu...diet dah ke laut China Selatan...huhu. 

Ok, kali ni masak kuah kacang dgn menggunakan gula apong spt dlm gambar di atas. Kebiasaannya kalau kat sini DJ tak dpt carik gula apong (eh..mmg xda jual pun...hehe), DJ guna gula melaka jer. Time balik kampung jelah ada kesempatan nak merasa masakan yg menggunakan gula jenis ni.

Kalau tengok dari segi rupanya, gula apong ni taklah sekeras gula melaka. Memang beginilah rupanya yg sebenar. Pekat melikat. Kalau simpan dalam esbok pun ia tak keras. Apa2pun gula apong ni sgt sedap dicampurkan dlm masakan berlauk, pengat dan sebagainya...adehh...terbayang2 pulak dah dgn pengat labu...hehe


Resepi membuat kuah kacang ni dah ada byk versinya dlm DapurKu SaYang. Yang ni versi ke berapa entah...bahan-bahan DJ sertakan secara ringkas jelah dulu yer. Nanti update lagi.

Kuah Kacang

bahan-bahan :
  • bawang besar
  • bawang merah
  • cili giling
  • lengkuas
  • halia
  • serai
  • kacang tanah 
  • udang kering
  • buah keras
  • gula apong atau gula melaka
  • gula perang
  • asam jawa 
  • garam

6 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam DJ..
Wow mcm terasa kat tekak ni nasi impit bersama kuah kacang..sedap nyer!!

Kak Rosaliza said...

Assalam DJ..yg ini tak guna santan ek..sedap tgk, nasi impit tu..DJ sihat ke

Annyssophellia said...

sedapnyer nasi impit...mcm rayer plak rasenyer....

Mas said...

bestnya nasi impit ngan kuah kacang....
terliur mas tengok....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
yg nie mmg fav diana sekeluarga.. sedappp.... suka sgt makan..

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... sedapnya ...

singgah la ke blog saya ;)