Thursday, May 12, 2011

Lempeng

Time hujan mcm ni, nak keluar pun malas. Rasa nk tidur pun ada gak...errmm...baik buat lempeng jer utk minum petang....makan panas2..waduh2 sedapnyaaaa! 

Lempeng ni adalah makanan kegemaran si Danial. Tak kiralah waktu apa2 pun kalau dia nak, dia mesti suruh mama dia ni buatkan. Tapi kena buat nipis2 dan garing2, baru sedap. Pas tu cecah dgn susu pekat. haa...mcm tu la stail dia...

Nak buat pun senang jer. Jom layaaannn!

Lempeng 

bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 @ 1 1/4  cawan air 
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Kisar kesemua bahan hingga sebati. Sediakan kuali leper dan panaskan dengan sedikit minyak. Tuangkan sedikit dari bancuhan tepung tadi dan ratakan. Terbalikkan lempeng dan masak hingga keperangan atau sehingga garing. Setelah masak, hidangkan bersama susu pekat manis, madu, jem dan sebagainya.

Hari ni mcm2 hal berlaku kat blogger.com. Only-read mode memanjang. Pas tu kat FB pun ada problem dgn spam. Dugaan betul!. 4 hari lepas blog ni kena Malware plak..tp ramai yg x prasan kan...sb DJ cepat2 'kick out' itu org berbaju merah...haihh...nasib baiklah dia cepat2 menghilangkan diri. Kalau dtg lagi pas ni, alamat DJ kena tutup blog jelah, boleh??  Pengsannnn!... :D

10 comments:

nuwairani ismail said...

salam kunjungan kak dayang.tiba2 teringat mak kat kg tatkala terpandang lempeng ni. ini la brekfes yg mak buat bila x sempat nk masak makanan berat. simple tapi penuh makna...

DJ Dayang said...

@nuwairani ismail

salam kenal nuwairani...trm ksh yer sudi berkunjung ke sini.

akak suke ayat ni 'simple tapi penuh makna'...hehe.

akak pun cam tu gak...kalo dh xde idea lain lg nk masak berat2, akak buat lempeng je lah...lgpun bdk2 suke...jd senang sket keje...hehe

aeinio said...

lempeng garing nih best!

Adinda Amy Sensei said...

hai kak dayang....selamat malam...nampak sedap lempeng tu...lama tak makan..

Mas said...

akak..garing dan ranguppnya nampak lempeng tu..
mas pun suka cicah ngan susu..sedappp la...

Ummi said...

Assalam Dayang...waaah garingnya lempeng mu ituuuuu...tiiirguda akak taaauu...hehehe, kalau ada lebihan kari semalam...mst best nih!

izan said...

sedapnya lempeng... garing lagi

ShashaCatering said...

Hmmm, saya suka lempeng... ;)

Naz said...

Assallamualaikum Kak Dayang..
Menu yg ringkas dan senang tp kalau makan tak cukup sekeping heheheeee...

Anna said...

Wah, menarik sungguh lempeng tu. Terliur.

Anna
http://dapurmoden.blogspot.com