Friday, May 20, 2011

Bubur Sup


Sedapnya makan bubur sup ni time hujan2 gini. Tak sedar makan dua mangkuk...hehe. Dari bulan lepas lagi dok intai2 bubur sup kat dapur kak Nor tp tak gak terbuat2...entah angin apa entah ari ni bersemangat jer nk masak bubur biarpun ada beberapa bahan terpaksa DJ skip sb x cukup stok. Apa2pun, mmg sedaaap!

Terima kasih sayang yer kak Nor krn sudi berkongsi resepi ni.. :). Tak rugi pun mencubanya. Inilah pertama kalinya dyg bubuh daging dlm bubur. Biasa guna isi ayam jer. Oleh krn bdk2 dah reti makan daging, jd skrg ni tak ada masalah lah nk buat bubur stail gini.

Terima kasih sekali kpd jiran yg selalu dekaaaat di hati ni. Kalau duduk dekat, mau saja menebalkan muka ngendeng hari2...hihik. Jom kita semak resepinya!

BUBUR SUP

Bahan: 
  • 2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan 
  • daging/isi ayam ~ dipotong kecil 
  • 5 biji bawang merah ~ dihiris halus 
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris halus 
  • 2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis) 
  • 3 sudu besar rempah sup (serbuk) 
  • 1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk 
  • 1 rempah sup bunjut 
  • 1 batang celery ~ dipotong kiub 
  • 2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub 
  • 1 kiub pati ayam/daging 
  • 2 1/2 liter air 
  • garam 
  • minyak 

Bahan Penumis: 
  • 1 btg kayu manis 
  • 5 kuntum bunga cengkih 
  • 3 bj buah pelaga 
  • 1 kuntum bunga lawang 

Bahan tabur: 
  • bawang goreng 
  • daun saderi ~ dihiris 
Cara: 
  1. Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi. 
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan. 
  3. Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam. 
  4. Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam. 
  5. Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air. 
  6. Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut. 
  7. Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang. 
  8. Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka. 
  9. Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak. 
  10. Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi. 

*tambahkan air panas jika bubur agak pekat 
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas

16 comments:

K.Nor said...

dayang, nak semangkuk! hehe.. alhamdulillah.. sudi juga dayang buat bubur ni.. mekasih :)

DJ Dayang said...

@K.Nor
same2..semangkuk cukup ker kak??...dyg kasi up lg 3 mangkuk eh...hihik.

tak rugi buat seperiuk penuh...skrg dh tinggal separuh..leh buat sambung ke dinner nanti...

mmg dh lm nk buat...kan ari tu lg ms akak post dyg dh save masuk list n nk buat esoknya..pas tu tetibe plan x jd lak...ari ni mmg sesuai bebeno lah tu...

anyway, tq so much...mmmuahh!

tun_telani said...

kak dayang... sedap nyer bubur sup.. tun suka mkn bubur. mkn time hujan mmg sedap ^^

Mas said...

kak dayang...sedappnya tengok bubur sup tu...
bila la mas nak mencuba....
teringin lak jadinya....

nuwairani ismail said...

assalam kak DJ..kalau dihidang time tgh demam ni, 2 mangkuk pon boleh habis agaknya..

ita said...

best best blk nnt nak buat lah... cian kat adam hari2 makan bubur yang simple12 ajer.. hari ni mama buat resepi baru ok... :) thanks tuan punyer resepi :))

suhailas said...

bestnya akak...boleh lee buatkan sikenit shazleen tuuu...menarik jee..kl mcm nii ngan satu family leh abiskan....

Yati Ali said...

As salam dayang, lama dah tx dtg sini..best jugakkan sekali sekala buat bubur ni...

DJ Dayang said...

@tun_telani
samalah ngn kte ni tun... bubur ni x menjemukan... :)

DJ Dayang said...

@Mas
buatlah mas, mmg sedap tau...senang lak tu dgn msk rice cooker...hehe

DJ Dayang said...

@nuwairani ismail
w'salam...

mmg btl tu...lgpun bubur ni aromanya sgt kuat dan menyelerakan...org sakit pun boleh berselera makan dibuatnya...hehe

DJ Dayang said...

@ita

xper2, kalau mama dia masak bubur ni lagi adam suke...hehe. selamat mencube...

DJ Dayang said...

@suhailas

mmg betul tu...akak lak menambah2 mkn bubur ni tau...sgt best!

DJ Dayang said...

@Yati Ali
w'salam...

lm gak kita x berborak kan...hehe. tp dyg slalu singgah ke dapur Yatie tau. cume x tinggalkan jejak jer...

bubur ni mmg sedap...nanti try ler yer...tq

Nasra said...

Say nk tanyd,yg kene masok lebihan air tu,lebihan air ape yea?#

DjDayang Jack said...

@Nasra
lebihan air yg menggunakan sukatan liter spt dlm resepi tu ye... :)