Wednesday, April 06, 2011

Ayam Masam Manis


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Agak lewat nak mengadap komputer ari nih...padahal taklah sesibuk mana pun...hehe. Seperti biasa, DJ nk ucap terima kasih buat semua pengunjung yg sudi singgah dan tinggalkan jejak di sini. Tanpa anda, suramlah blogku ini...

Oklah, menu ari ni taklah special sgt. Buat yg biasa2 dan main campak2 jer...tapi Alhamdulillah sedaaapp! Rasa mcm padprik ayam pun ada gak. Pada mulanya nk buat telur bungkus tapi kan DJ tak berapa nk rajinlah ari nih...mood tak berapa ok tapi oklah jugak daripada takda langsung...eh, tetiba jadi bengong plak dah...haha.

Apa-apapun layan jelah gambar ayam berserta resepinya ni k...sangat mudah dan sedaaapp! 

Ayam Masam Manis
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan :
  • 200g isi ayam (dihiris kecil-kecil, diperap dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian digoreng)
  • 1 labu bawang holland (dipotong bulat dan digoreng)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu kecil cili giling (cili padi pun boleh)
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos plum (sos tomato pun boleh)
  • 1 sudu kecil sos tiram dan kicap manis
  • 2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
  • 1 sudu makan madu (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 helai daun limau purut
Cara-cara :
  1. Tumis bawang putih dan halia hingga garing. Kemudian masukka cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos cili, sos plum, sos tiram, kicap, madu dan cili merah. Kacau sebati. Boleh tambah sedikit air jika perlu. 
  3. Kemudian masukkan ayam yang sudah digoreng tadi, jus limau dan daun limau purut. Gaul-gaulkan sebati hingga kuahnya sedikit pekat.
  4. Setelah masak, angkat taburkan bawang besar goreng. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih. 

11 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam...Datang ketuk pintu bawa pinggan kosong...Nyum nyum sedapnya ayam kat sini...Boleh bawa balik...?

tun_telani said...

kak dayang.. nmpk cam sedap je ayam tuh.. stok ayam byk lagi dlm peti nih. sos plum pun ada lagi. yay!! nnti nk wat =)

Sofea said...

singgah rumah dyg tgk ayam...:)

hani said...

salam kak,
pestime dengar menu ni...tp kelihatan sungguh menarik...

izahdaut said...

wah kaka dayang..sempoi nyer lauk gini..kan ku terai jugak nanti..masuk list

DJ Dayang said...

@Sue @ Nenie
w'salam...

boleh jer tp tapau sikit jer lah yer sb dah nak abiss...hehe

DJ Dayang said...

@tun_telani
Alhamdulillah stkt ni ape saje dimasak semuanya kena dgn taste...hrp2 tun suka... :)

DJ Dayang said...

@Sofea
hehe...tq. ayam berkokok lagii... :D

DJ Dayang said...

@hani

menu campak2 sb tu x penah dgr...heheh

DJ Dayang said...

@hani

menu campak2 sb tu x penah dgr...heheh

DJ Dayang said...

@izahdaut
dah tak tau nak masak ape lg tu izah...akak pun dah nak start kurangkan makan...heheh