Friday, December 31, 2010

Roti Gulung Sosej


Pagi tadi buat roti gulung sosej ni utk bdk2. Mama dia org minum jus oren jek konon2 nak diet la tu...haha. Tapi serius tau, azam tahun baru ni nak turunkan berat badan at least la 5 kg. Eh, esok kan dah nak masuk 2011 kan...adeh, kena buat nih...huhu. Alahai dayang oii..jgn ckp jer, ko kena buat sungguh2 baru la dpt hasilnya. Apa2pun mudah2an la kan dpt kembali slim spt dulu2. Kurus sgt pun tak best, dpt 36 26 36 pun jadilah kan...hihik...mesti ada yg nk termuntah baca kesah diet ku ini...haha. Tak apalah, sekali sekala bercerita meluahkan perasaan di sini apa salahnya kan..sekurang2nya lega dan hilang stres akibat kena sindiran tajam dari suami tercinta..huhu. Diet jgn tak diet....sekali lagi aku gelak sorang2...hahaha!

Berbalik cerita psl roti sosej ni, sebenarnya kan dyg nk 'clear' kan semua stok dapur yg ada. Kebanyakannya dah nak hampir luput tarikhnya termasuklah breadcrumb ni. Roti pun nak kena habiskan gak Dah buat 6 keping, tapi msh ada byk lagi. Buat bubur roti jelah kalau sempat ari ni. Roti sosej ni rasa2 ramai yg dah tau buat kan. Nak prepare pun pun senang jer. Dyg hanya perlukan bahan-bahan seperti tepung goreng serbaguna + sedikit tepung gandum, sedikit air, breadcrumb, sosej yg dicelur dan roti sandwich yg tlh dileperkan. Itu jelah. Buat ala kadar jer tapi sedap! Yang penting, anak2 suka. Dyg tak brp gemar mkn sosej kecuali dibuat conney dog jer sb ada kuah. Sedapnyaa!....

Oklah. Itu saja buat setakat ni. Nanti update lagi yer. Sebelum tu, tuan rumah nk ucap terima kasih byk2 atas kesudian anda menjengah blog yg tak seberapa ini. Sila2lah cuba resepi di sini jika sudi. Terima kasih. Selamat Menyambut Tahun Baru 2011. Semoga tercapai segala azam dan impian....

15 comments:

izahdaut said...

kak dayang...bubur roti tu cemana? eh itu yg ditanya ye..hari ni menu saya pun nak ngabiskan bebahan yg hampir tarikh luput..kak..saya pun sama..azam turun barang dlm 5 kg.tapi hentah lah..huhuhu

~K Ham~ said...

dear...jom kita diet sama2 ya...jom kita muntah sama2 juga...huwaaaaaaa...huwaaaaaaaaaaa

DJ Dayang said...

@izahdaut
ooo bubur roti ekk...ok2..nanti akak buat dulu pas tu akak tayang k. very easy n very so cedappp!...wait2 ha... ;)

tu ler psl...akak pun beriya2 nk slim down ni...jom izah, kte buat sama2..pi poco2 ker..hehe

DJ Dayang said...

@~K Ham~

akak, jom! satu, dua, tiga....muntaaahhh!....hahaha

hana said...

salam kak..
semalam tak sempat nak anto apam..arini kiter anto serimuka awal2 la takut kene ribut salji plak tak sampai umah akak kang! hihihi.... selamat taun baru wat akak skluarga yer.... lap lap uuu! mmuah!

Nieza said...

Salam kak dayang,
saya dtng antar kuih talam tokyo ni....nk tapau sosej ni lak ada lagi ke tak?..hehe

lina_pg said...

yang oi,xyah la diet segala,awak tu bkn beso mana pun..kocik molek jerr..dah slim river dah tu

HomeKreation said...

Salam Dayang. Pekaba kitak tek...senyap jak. Slmt Thn Baru. Semuga 2011 sukses & happy selalu.

DJ Dayang said...

@hana

sri muka lg akak suke...lg ler btambah2 serinya muka akak..ahaks. tqvm dear...Happy New Yr 2 u 2!

DJ Dayang said...

@Nieza
w'salam...

adeh, pas sri muka, talam tokyo lak...kenyanglah akak makan kuih2 ni..best2!...tqvm. tp roti sosej akak anto panas2 ek..kalo sejuk, x best dah kan...hehe. tq..mmmuah!

DJ Dayang said...

@lina_pg

masalahnya river tu yg slim, tp i x slim...ahaks

DJ Dayang said...

@HomeKreation

w'salam along...

sht alhamdulillah kmk tok bah..hrp2 ktk pun sama. Happy New Year 2 u 2!...tq for visiting me. siklah rasa sunyik gilak...hehe

violentia said...

kak..
ape name..
tepung untuk salut sosej 2..?????????

DJ Dayang said...

@violentia

serbuk roti, yang. Yg kaler kuning tu lah breadcrumb. Kalau takde breadcrumb, guna oats atau nestum pun ok gak utk salut roti tu. selamat mencube yer.

violentia said...

thanks kak..