Thursday, December 16, 2010

Kek Lapis Horlicks dan Kek Lapis Asam Manis


Kek-kek lapis ni adalah antara kek kegemaran dyg. Hari tu sblm balik dari Kuching, sempatlah beli pelbagai jenis kek lapis ni di Kampung Boyan. Tempat tu mmg femeslah dgn penjualan kek-kek lapisnya. Macam2 jenis kek lapis ada dijual termasuklah kek lapis basah. Memang best! dan yg paling membanggakan dyg ialah kehadiran pelancong2 dari luar negara ke situ sedang kusyuk membeli belah. Maknanya kek2 lapis ni bukan shj terkenal di seluruh Malaysia, tetapi juga di negara2 luar.


haa...inilah tempat yg dimaksudkan dyg tadi. Guna kamera fon jer ni. Nampak tak rumah2 kiut tu??...tu lah tempat menjual kek2 lapis yg sedap2 belaka. Time nak hujan pun sanggup gak redah semata-mata nk cari kek lapis....hehe.

Pemandangan yang indah dari kampung yg indah....


Last time buat kek lapis asam manis Sarawak ni ialah 6-7 tahun lepas. Lama tuu...hehe. Nak buat malas pulak, lagipun oven tengah sakit masa ni. Belum berkesempatan nak hantar servis lagi. Kalau setakat nk buat kek plain ok ler. 


Resepi kek lapis Horlicks boleh rujuk di myresipi.com sumbangan dj vjuice . Kek ni boleh dikukus atau dibakar mengikut citarasa. 

Untuk resepi kek lapis Asam Manis akan akan ditulis kemudian yer. Boleh juga rujuk resepi RSR . Resepinya lebih kurang sama jer dgn resepi dalam simpanan dyg. 

2 comments:

Cik Lurpak said...

nang benar, kek lapis basah sia nang nyaman.. ada ktk coba kek lapis basah lumut.. nyaman aih, tapi kek lapis basah tok sik berapa tahan la.. mun mok embak ke KL, make sure beli sebelum nait flight..

dayang_jack said...

@Cik Lurpak

aok, nang nya..dah nama kek basah ndak sik juak tahan lamak. kmk nang meli sblm nait flight. kek basah lumut sikda kmk coba tp penah molah lah..hehe.