Monday, December 20, 2010

Kari Ayam Jintan


Maaf, ini jelah gambar yg dpt publish. Tak sempat nak posing best2. Gambar2 lain semuanya mcm gempa bumi jek...hehe. Nak cepat katakan...last2 dpt tayang yg ni. Tak apalah kan, janji ada dan yg paling penting, ada resepinya. O ya sebelum tu, ada lagi menu2 sebelum ni belom dapat lagi update. Kena sabar dululah yer. 

Kari ayam jintan ni adalah menu semalam. Kalau ada nasi beriani atau nasi bukhari ni memang kompom sesuai sgt2 sb rasanya ala2 atau seakan2 beriani atau bukhari gitu...hehe. Ala2 masala pun ada. Tapi dyg makan dgn nasi putih jer, pun sedap!. Memang sesuailah dgn selera anak tekak ni. Tak taulah selera org lain kan...hehe. 

Tak nak cakap byk2. Jom layan resepinya dulu....kalau berminat, bolehlah cuba dan kopipes resepinya. 

Kari Ayam Jintan

bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam bersaiz sederhana (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 5 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1/2 inci lengkuas (dihiris)
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 3 sudu makan serbuk kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • Rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih)
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 1 tangkai daun kari
  • 125 ml santan atau susu cair
  • air secukupnya
  • garam
  • 2-3 biji ubi kentang (dipotong)
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
Cara-cara :
  1. Tumis rempah 4 sekawan bersama bahan2 hirisan serta daun kari hingga wangi. Sementara itu, satukan serbuk kari, serbuk cili, serbuk jintan dan ketumbar dan bancuhkan dgn air secukupnya. Kemudian, masukkan ke dalam bahan tumis tadi. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tomato dan sos cili. Kacau sebati. Kemudian, masukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi dan ubi kentang. Tambahkan sedikit air.
  3. Masukkan santan, kicap dan garam secukupnya. Akhir sekali perasakan dgn garam.
  4. Setelah masak, hidangkan dgn nasi putih atau nasi beriani. Selamat mencuba!

Nasihat dariku :
  • Jika ingin cnp resepi2 di sini ke dalam website anda, sila tuliskan url / link nya sekali yer sbg menghargai serta menghormati tuan punya resepi.  
  • Banyak kejadian kopi-mengkopi gambar masakan utk tujuan tertentu di alam maya ini tanpa keizinan tuan punya resepi. Perkara ini memang amat menyedihkan. Blog ini mmg tak berkecuali. Dari dulu2 lagi sudah ada yg mencuri gambar dan bukan setakat gambar shj, malah dgn entri2 nya sekali...isshk3x!..dah jadi mcm blog klon pulak dah...tak patut tu. Semalam pun saya terjumpa lagi dgn satu blog ni tapi biarlah org lain yg jumpa dan nilai sendiri la yer. Saya malas nk cakap blog mana satu. Jadi, saya berharap, jika ada sesiapa yg nak cnp gambar2 yg ada di sini, sila maklumlah terlebih dahulu kpd saya sblm anda 'terkantoi'..hehe. Terima kasih. 

5 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW, this looks so delicious kak!!! Shall we exchange with my yogurt mutton curry? heheheh ;)

dayang_jack said...

thanks love...sure2!..kte exchange skrg yer...tqvm...hehe

izahdaut said...

akakkkk... masuk list ni..sangt menarik n tertarik resepinya..mekasih kak

dayang_jack said...

@izahdaut

sama2..silakan masuk list yer..hehe

Peri PiA said...

tambah lagi resipi aym,10q :)