Tuesday, December 14, 2010

Crispy Banana Fritters (Cokodok Pisang Rangup)


Minum petang kami sekeluarga. Mula2 buat cokodok biasa. Lepas tu, datang lak idea nak buat stail gini. Pun tersangatlah sedap dan rangup pulak rasanya. Tak rugilah mencuba.

Jom layan resepi dgn gambar2 yg tak seberapa ni....hehe.


Crispy Banana Fritters

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum atau secukupnya
  • pisang secukupnya (dilenyek) - DJ guna pisang emas 5-6 biji
  • 60 ml susu cair
  • 1/2 cawan gula ( -/+ )
  • sedikit garam
  • breadcrumb / serbuk roti secukupnya
Cara-cara :
  1. Satukan kesemua bahan di atas kecuali breadcrumb dan sebatikan hingga gula hancur. Boleh tambah tepung jika perlu. Kemudian, ambil sesudu adunan dan bentukkan mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
  2. Salutkan atau golek2kan adunan tadi ke dalam serbuk roti. Sejukkan sebentar.
  3. Panaskan minyak utk goreng terendam. Gorenglah hingga keemasan. 
Sebelum digoreng. 

Sedap dimakan panas2. Tapi alahai, tak cukup gak rupanya...nxt time kena buat byk2!

Cokodok klasik....buat lembik2 sket barulah sedap!

10 comments:

Peri PiA said...

salam

waaa sedapnya,amazing

nti nak cube ;)

dayang_jack said...

@Peri PiA

w'salam...tq. No problem. Boleh dicuba, silakan yer.

Yati Ali said...

sy tgh suka makan cekodok skrg ni. sabtu ngan ahad lepas breakfast cekodok 2 hari berturut2. nnt nak cuba jugak cara dayang ni...

dayang_jack said...

@Yati Ali

wah! rajin btl buat cokodok 2 hr bturut2...hehe..kat umah ni lak ikut mood. tp bl dah buat, tak cukup pulak...hehe

resepi ni simple je. boleh ler cube jika sudi. tq so much.

Cik Lurpak said...

nyaman ada jak rupanya kohhhh!!!

Beattey said...

wah kak..idea yang bagus..mesti cuba nih..

dayang_jack said...

@Cik Lurpak

hehe...thanksss!...

dayang_jack said...

@Beattey

tq...bole jer jika sudi...hehe

CT Delima said...

salam DJ..membuka selera ni lagi lah skrg musim hujan2 kan. idea baru sgt memuaskan hati. nnt nak cuba gak lah. ank2 ada kat rumah musim cuti skola ni. memasing mmg selalu lapar jer... hihihi

k.ct mintak amik resepi lah ya DJ. mintak halal ya :)

dayang_jack said...

@CT Delima

w'salam kak CT. betapa rindunya kat akak tau. bl nk updt? miss la dgn ur food esp the cakes...hehe.

yalah kak, kalo ade anak2 kat umh, mcm2 benda nk jamu kan...sila2lah cuba resepi x seberapa ni..moga2 dpt memenuhi selera yer kak..tq sudi singgah...