Saturday, December 18, 2010

Bendi Goreng Telur


Dengan ini, saya, Dayang_Jack, ingin mengumumkan bahawa nama blog ini telah ditukarkan kpd nama 'DapurKu SaYang'. Harap maklum yer. Kenapa tukar tajuk blog??...maaf, tiada sebab. Memang itu sudah keputusan muktamad...jadi janganlah ditanya kenapa mengapa dan disebabkan apa yer...hehe. Walau bagaimanapun, kpd rakan2 blogger yg telah ada link 'Teratak Dayang_Jack' dlm blog masing2 kalau rasa nak rename kat blog list tu, silalah berbuat demikian tetapi kalau tak nak pun tidak mengapa...no problem. Yang penting, url tak berubah yer..tetap maintain sampai bila2 selagi blog ini masih wujud...InsyaAllah.

Oklah, nak crita psl sayur bendi ni plak. Sebenarnya kan menu ni adalah menu yg dah lepas tp oleh kerana dah save gambar dlm folder, maka dyg upload jelah ke sini. Hari tu terbeli banyak bendi ni. Lepas buat asam pedas, buat kari kepala ikan plak, pas tu, buat goreng2 ringkas, tapi masih tak habis lagi...last2 buat stail gini. Barulah habis...begitulah kesudahannya..hehe. Dapat idea lepas jenguk dapur Kak Nor Ganu hari tu. Tapi tak nampak plak resepinya..ker terlepas pandang, tak pastilah plak...kalau ada resepinya, nak kopipes jek...sb rasa2 resepi mungkin hampir sama kot...hehe. Tapi tak apalah kan, dyg tulis juga resepinya mengikut stail sendiri. Bahan-bahan main campak jer tapi rasanya mmg boleh tahanlah...siap main ratah lagi tu sambil2 nonton tv...hehe. 


Jomlah layan resepi simple ni dulu. Walaupun entri agak lambat sket nk publish, tapi dyg pasti ada gak yg sudi skodeng tengah2 mlm ni...hehe. Jom!

Bendi Goreng Telur

Bahan-bahan : tiada sukatan

  • sayur bendi secukupnya 
  • bawang merah (ditumbuk)
  • bawang putih (ditumbuk)
  • sedikit kiub pati ikan bilis
  • cili padi atau cili merah  (ditumbuk)
  • 1 biji telur
  • sedikit sos tiram
  • sedikit kicap masin/kicap manis
Cara-cara : 
  1. Bendi direndam dgn air bergaram. Kemudian ditoskan kering2. Kemudian barulah dipotong menyerong.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk hingga terbit bau. Kemudian, masukkan kiub pati ikan bilis, sos tiram dan sedikit air. Kacau sebati.
  3. Pecahkan telur di dlm tumisan tadi dan kacau rata-rata. Barulah dimasukkan sayur bendi dan kicap secukupnya. Goreng hingga masak. Boleh tambah garam jika perlu.




**semua komen serta mesej pengunjung akan dibalas kemudian. terima kasih kerana sudi bertandang ke sini.

3 comments:

izahdaut said...

akk..saya pun rajin bbuat masak cam ni..baru cepat habiss... kat umah kak nor ada menu ni tpi k.nor mmg tak letak resepi..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salma Dayanggg..misss youuuuu!lama nya k.atie x nginggah kt sini..bz ker?byk resepi2 yg enak2...nk skodeng jap..

dayang_jack said...

@izahdaut

tu ler psl..ke hulu ke hilir akak carik tak jumpe..hehe...

izah, ari tu beli byk sb bendi segar2 n kiut2 tau..geram nengok...hehe