Saturday, November 06, 2010

Ayam Sos Berempah


Salam Sabtu....

Bersiaran kembali setelah bbrp hari tak update entri...hehe. Bukan kerana malas yer tapi sedang sibuk nak mengemas rumah dan  prepare barang2 sbg persiapan utk pulang ke kampung halaman nanti. Tak sabar rasanya nak balik. Rindu serindu2nya.....huhu. Apa2pun, dyg amat berterima kasih atas kunjungan anda sekalian dan juga komen2 yg diberikan...really appreciate it!

Ok, menu yg ditayangkan ni adalah menu malam tadi. Sepatutnya nak buat ayam acar berempah tapi tak kesampaian sb kekurangan stok rempah ratus. Jadi terpaksa ditangguhkan dulu. Terima kasih kpd Izah Muffin Lover krn sudi mencuba resepi acar berempah ikan tenggiri tu. Akak hampir2 terlupa yg resepi tu adalah resepi akak tahun lepas...hahaha. Yelah, masakan tu dh lama tak buat. Memang sedap kan, Izah?...thanks a lot, dear. Tak lupa juga yg telah mencuba resepi2 lain terutama puding coklat sos kastard tu, terima kasih banyak2. Anda suka, dyg pun suka, anda happy, dyg lagilah happy...Alhamdulillah, walaupun aku sedar siapa diri ini, tidak setaraf pakar memasak atau chef2 ternama, namun ku bersyukur krn ada juga insan2 di sini ingin mencuba resepiku yg tak seberapa itu...

Panjang pulak cerita hari ni kan?..hehe. Oklah, tak nak ckp lebih2 dah. Jom layan resepi ni!..memang sedap dan gerenti bertambah2. Sukatan bhn2nya boleh adjust sendiri yer. 

Ayam Sos Berempah

Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam sederhana(dipotong, dibersihkan dan digoreng mcm biasa hingga masak)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 2-3 sudu makan pes cili/cili giling
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan serbuk kari (dibancuh dgn sedikit air)
  • garam dan gula secukupnya
  • 1/2 labu bawang besar (dimayang)
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pes cili/cili giling, pes kari dan sos tomato. Tumis hingga pecah minyak/garing. 
  2. Masukkan sos cili, kicap dan sedikit air. Masak hingga mendidih. 
  3. Perasakan dgn garam dan gula. Kemudian, masukkan bawang besar dan akhir sekali barulah dimasukkan ayam yg sudah digoreng tadi. Gaul2kan sebati.
  4. Setelah masak, bolehlah angkat dan hidangkan. 


***ada yg meminta maaf kpd dyg melalui FB(inbox) krn terkopipes gambar masakan utk diletakkan di dlm blog peribadi beliau.Well, honestly speaking, dyg tak marah dan tak kisah. Asalkan gambar tu ada disertakan link blog dyg sekali, ok lah tu. 

18 comments:

suri solehah said...

salam..cuba..tapi malu nak tunjuk kat blog sebab kdg tu yg jadi tak sepertinya...terima kasih utk perkongsian..

lina_pg said...

salam DJ sedap tuuu...kite ni sebenornya dah kenyang,tp kalau masuk blog DJ mesti jd lapo blik..

dayang_jack said...

@suri solehah
w'salam...trm ksh sudi cube. xpe kalo x jd spt diharapkan. biasalah, masak2 ni ade trial n error nya. yg penting dah cube kan. lm2 sukses juga. tq yer.

dayang_jack said...

@lina_pg

w'salam...xper, selagi berselera, makanlah, kalo dh sakit n xde selera, langsung xnk makan, kan3x??...hehe

izahdaut said...

akakk..bilanya nk balik kmpung tu? waahh mesti sakan nk balik nii..hihi.. lauk pauk akak banyak yg sesuai dengn selera hubby saya..tu yg suke try tu.saya tak pyh cakap la, semua saya suka..hehe.. resepi ni mesti masuk list!!

Ati Masrif said...

salam perkenalan

nampak sedap n xnah cuba
ati minta izin nk cuba resepi boleh..

Sari Yusa Ibrahim said...

Berseri2 nampaknya ayam DJ tu, nampak nyummy sgt, boleh btambah2 nasi dibuatnya... hehehe.

Nak ucapkan thanx a lot atas resepi puding coklat sos kastard tu, mmg nyummy gilerrrrrrrrr!! hik2

Cik Ani said...

yumm...2X,leh try nih nanti.Simple toi la.

mummyseri said...

Salam dyg..
kite dah try kek cipon cheese tu..
tq mmg sedap, lembutn rasanya ermm taktau nk ckp tak bole stop mulut ni nk mkn aje, ingat nak buat lagi smpai abes krim cheese tu nnt;)
cume yg x bestnye kek kite mengecut sikit ..sebab ape yek ?

Mas said...

sedapnya ayam tu...kat rumah mas memang laku kalau masak macam ni.....

dayang_jack said...

@izahdaut

akak balik hujung minggu ni. sb tu bz sket. nk buat preparation ni kan kdg2 x hingat dunia...hehe

izah, tk cr yer.

dayang_jack said...

@Ati Masrif

salam kenal dan trm ksh sudi follow yer. Sila2lah cube2 resepi di sini. tq

dayang_jack said...

@Sari Yusa Ibrahim

hehe..berseri2 ek??..tq2..

trm ksh byk2 sudi cube resepi puding tu. jgn serik tau..hehe

dayang_jack said...

@Cik Ani

redah jer, cik ani. hehe..thanks.

dayang_jack said...

@mummyseri

w'salam...

o ye ker?. trm kshlah byk2 yer sudi cube resepi chiffon tu. Kek tu mengecut mungkin tak cukup masak kot. Kene lebihkan sikit time bakar tu sb kepanasan suhu ikut jenis oven. xpe, next time cube lagi k. tq

dayang_jack said...

@Mas

InsyaAllah, gerenti laku punya, selagi ade peminatnya...hehe

ninie said...

salam kak...tgh go tru' blog akk nie...erm..nak masak yg mana satu arinie...semer sedap...:)

ma'chiks said...

salam kenal di alam maya.dh lama ikut blog dyg malah dh mencuba beberapa resepi,terbaru cheesecake tu,mmg mudah dan lazat sgt.mekasih.