Monday, October 18, 2010

Tauhu Kukus Sos Plum/Taucu



Ingat tak hari tu dyg masak Ketam kukus sos plum?? The next day, dyg buat lagi sos plum tu untuk tauhu kukus pulak. Memang sedap sgt2!

bahan-bahan :
  • 1 paket tofu lembut (dikukus hingga masak)
  • 1/2 labu bawang besar (dipotong dadu kecil)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu makan taucu pedas 
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos plum
  • minyak bijan secukupnya
  • sedikit kicap cair (kicap manis pun boleh)
  • sedikit gula jika perlu
  • sedikit hirisan cili benggala 
  • sedikit hirisan daun bawang
  • hirisan cili padi - optional
Cara-cara :
  1. Di dalam kuali, panaskan minyak bijan secukupnya. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan taucu dan sos plum. Tumis lagi. (Jika suka, bolehlah dimasukkan sedikit udang basah).
  2. Masukkan sos cili, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih. Kemudian, masukkan gula (jika perlu), cili benggala dan cili padi. Jika ingin kuahnya pekat, bolehlah ditambah dgn bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kelihatan pekat. Tutupkan api dan tuangkan ke atas tofu yg sudah dikukus tadi.
  3. Hiaskan dgn hirisan daun bawang. Hidangkan.

Read more: http://dayangjack.blogspot.com/2010/10/ketam-kukus-sos-plum.html#ixzz12h5OtD8G
Under Creative Commons License: Attribution


4 comments:

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye nmpk kak dayang!!!makan dgn nasi panas ni mau menambah ni..tengok sos tu meleleh turun,terbayang kalau masuk mulut,mst uuummmppppphhhh!!!!

Yati Ali said...

salam dyg,
terliurnyerrrrr tgk...telan airliur ni tau baca sos plum tu..terbyg2 masam2 manis gitu...

Peri PiA said...

mesti ingt resipi tu :),ooo buat dgn tauhu..menarik..saya suke makan tauhu lembut

Eliza said...

Salam. waduh DJ..akhirnya dpt gak sampai ke sini. coverage tak bagus lar..

resepi tauhu DJ sblm ni pun best. Nnt nak cuba yg ni pulak k. Thanks.