Sunday, October 31, 2010

Sambal Udang Berserai

Salam...

Hari ni tuan rumah tak ke mana-mana. Duduk rumah jer. Layan TV sambil lipat kain. Malas pun satu hal. Tapi malas2 pun dpt gak update blog..hehe. 

Layan jelah menu yg ada ni yer. Lauk hari ni ialah ayam masak lomak, ikan masin, sambal belacan dan udang sambal berserai. Si anak perempuanku itu ckp yg sambal udang ni tersangatlah sedapnya...lain dp yg biasa. Yang biasa tu pun sedap mmg sedaplah, tp yg ni lain sikit rasanya...yelah tu kot...resepi spontan kan...Alhamdulillah, berbaloi2!....hehe

Nasib baik sempat tangkap gambar. Tinggal yg ni jer. Tapi lepas ambik gambar, terus licin diratah princess...huhu. So, jamu mata jelah yer dgn gambar2 versi pemalas ni...hehe.

Sambal Udang Berserai

  • 300-400 g udang segar (dibersihkan dan digoreng seperti biasa hingga masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar) - optional
  • 1-2 batang serai (dikisar)
  • 1/2 inci belacan bakar (dikisar)
  • 1/2 labu bawang besar (dimayang)
  • 3-4 sb cili giling (cap Puteri) - cili giling yg lain pun boleh tp kena add garam dan asam jawa
  • 1 sudu makan sos tiram
  • gula secukupnya
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Kemudian, tambah gula, garam(jika perlu), perahan asam jawa(jika perlu) dan bawang besar. 
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan udang yg telah digoreng tadi. Gaul2kan hinga sebati. 
  4. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

4 comments:

Mas said...

salam kak dayang..mas pun suka sambal udang, sedappnya...

dayang_jack said...

w'salam mas,

kita sama tapi tak serupa...hehehe...
dah lama akak x masak udang sambal ni, sesekali masak, habis la berebut2 dgn anak...hahaha

lina_pg said...

salam dj, wow best tuh..kat umah nni udang msk apa pun mesti licin..bleh try ni tp kena cari udnag dulu

dayang_jack said...

@lina_pg

w'salam...masak versi malas je ni, Lina. dh x larat nk msk yg rumit2 buat ms ni. Penat woooo...hehe