Friday, October 15, 2010

Puding Coklat Sos Kastard....lagi.

Hari bila entah tak ingat, dyg buatkan lagi puding coklat ni sbg memenuhi permintaan si princess. Itupun asyik tertangguh jer sb malas...hehe. Last2 buat gaklah. Ikut resepi yg sama. KLIK DI SINI. Ingat nak share resepi ni kat MYR. Dah lama tak simpan resepi kat dapur nun sejak ada blog sendiri. Rindu pulak rasanya. Di situlah pertama kalinya dyg sumbang resepi. Sekarang ni dah hampir 2 tahun dah dyg menjadi ahli. Seronok dpt berkenalan dgn geng masak2 di samping berkongsi resepi. 


Layan jelah dulu dessert ni yer. Dari segi rasa, mmg mabeles! sos kastardnya pulak kalau nak dibuat lebih pekat, bolehlah tambah tepungnya tp dyg lbh suka berkuah sedikit cair (tak pekat tak cair sgt)...cuma kalau nak buat puding, depends gak dgn jenis serbuk agar2 yg digunakan. Sesetengah brand kena pandai2lah adjust sendiri. Mungkin kena lebihkan air/cecair dsb. Kalau tak, hasilnya nanti kurang memuaskan pulak. Finally, jadi agar2 coklat lak dan bukannya puding coklat...hehe. So, dyg lebih suka menggunakan cap bunga ros jer sampai sekarang. Apa2pun terpulanglah pd citarasa masing2. Terima kasih juga kpd yg telah mencuba resepi ni. Alhamdulillah... 

13 comments:

Mas said...

kak dayang, anak2 mas pun suka, dah minta buatkan lagi...mas pun suka juga , sedapp kan kak...

dayang_jack said...

ye Mas...tqvm sudi cube. akak pun sukeee...dh berkali2 buat tp tak penah rasa jemu...hehe

K.Nor said...

mmg puding yg sgt mabeles... maceh dayang share ya :)

nur said...

cuaca tengah panas2 sedap pekena puding sejuk ni

Peri PiA said...

salam

waah...yummy..terima ksh ats tips nya :)

Ayu said...

salam dayang,
akak masih belum terbuat2 lagi puding ni!!..
tolong !! nak rasa sikit ..

cek chun said...

dj. mau buat la nih. sangatla menarik

dayang_jack said...

@K.Nor

sama2 kak..tq gak sudi try... :)

dayang_jack said...

@nur

betul tu..tp leh krn dyg dok dlm hutan, cuaca tetap maintain sejuk...heheh

dayang_jack said...

@Peri PiA

sama2...selamat mencube yer...tq

dayang_jack said...

@Ayu

alahaii...kalo lah dpt tembus dr skrin ni kak, boleh jer dyg hulur semangkuk...hehe

dayang_jack said...

@cek chun

silakan yer...slmt mencube...tq

ijayuji said...

hummmm hemmmmm hummmmm hemmmmm sume org kata sedap kita pun kena projek jgklah ni tp tunggu free dulu sbb minggu depan sibuk sikit :D mintak akaknyer dulu secawan ya :D macehhhhh!