Wednesday, August 04, 2010

Fettucine Con Gamberli

Salam...
Hari ni tuan rumah tak makan nasik...tapi teringin lak nk buat fettucine udang yg sungguh mudah dan sodappp!...ni gara2 terbaca Harian Metro ler pagi tadinya...hehe. Memandangkan bahan2nya ada dlm simpanan, apa lagi terus jer bersilat ke dapur. Bagi yg meminati masakan Itali ni dah tentu suka. Walaupun resepi nampak simple tapi sungguh menyelerakan. Memang sesuailah bagi mereka2 yg sentiasa sibuk dgn kerja.

Jom layan resepi!...

Fettucine con Gamberli 

Sumber asal : Harian Metro, Ogos 2010

Bahan-bahan :
  • 4-5 ekor udang (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
  • 200 g pasta fettucine (direbus ala dente)
  • 3 sk minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih (dihiris dadu halus)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 1 sk serbuk cili
  • 2-3 helai daun selasih (tak letak)
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • tomato hirisan Itali (DJ gantikan dgn sos spagetti)
  • slice cheese (DJ tambah sendiri)
Bahan hiasan :
  • 1 sk keju parut
  • hirisan daun pasli
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang besar dan bawang putih dgn api perlahan. Biar naik bau.
  2. Masukkan udang diikuti perencah lain termasuk cili, hirisan tomato Itali dan daun selasih. Perasakan dgn sedikit garam dan gula.
  3. Masukkan fettucine dan kacau hingga sebati. Jangan ambil masa terlalu lama.
  4. Setelah siap, hias dgn taburan keju dan daun pasli.
molto delizioso!

5 comments:

lina said...

lapar la...sedapnye

dayang_jack said...

jom makan!...sedap makan panas2!.. ;)

ibh said...

Sedapnya..sue tak pernah buat mcm ni..senang ja nak buatnya..Next time bleh buat ikut resepi ni..

dayang_jack said...

@ibh

mmg sedap, sue. Tak rugi cube...

mamayu69 said...

Sadapnyer.... dayang ble x akak minta resepi kuih kurma????? suka tenok gambor kuih muih kat blog ni.... pasti sedapkan...