Friday, August 20, 2010

Dory Bakar Berempah

Salam....
Seperti yg dijanjikan semalam, di sini dyg ingin kongsikan salah satu resepi yg telah dyg masak utk berbuka puasa 2 hari lepas. Sebelum tu, dyg nak ucapkan berbanyak2 terima kasih kpd Kak Nor Ganu krn telah mencuba resepi Sup Tulang Pedas Masam yg sememangnya menjadi salah satu masakan favorite dyg lbh2 lagi pada bulan puasa ni. haaa...kalau tak cuba, mmg tak tau rasanya macam mana kan...hehe...thanks yer kak Nor. Kak Nor pesan 'dayang, take care tau, jangan penat2 sangat'...waduhh! terharunya dakuu...sungguh! rasa nk menangis dah ni....thanks for your caringness anyway...mmmuuahhh!...

Ok, jom layan resepi ikan dory. Alhamdulillah...berbaloi rasanya membeli satu pek isi dory yg harganya amat2 berpatutan dan boleh dimasak 2-3 kali. Mana nak carik ikan ni yer??...senang jer tuu...cariklah kat pasaraya seperti Giant, ada dijual di bahagian freezer. Harga lbh kurang rm10 jer kalau tak silap. Ikan  bakar ni  sedap dimakan bersama sambal kicap. Selamat mencuba yer! 

Dory Bakar Berempah

Bahan-bahan:
  • 2-3 keping isi ikan dory 
  • 1 helai daun kunyit (dihiris)
  • 2 helai daun limau purut (dihiris)
  • sedikit jus limau kasturi - optional
  • 1/2 sudu makan serbuk kari
  • 1/2 sk serbuk lada sulah
  • sedikit minyak masak/minyak zaitun
  • garam
Bahan-bahan mesin :
  • 4  biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
Cara-cara :
  1. Campurkan bahan2 mesin dgn garam, serbuk kari, jus limau kasturi, dan serbuk lada sulah. Perapkan bahan ini pada ikan lebih kurang 1/2 jam.
  2. Panaskan oven pd suhu 180C. Susunkan ikan di dalam dulang yg berasalaskan kertas foil atau daun pisang (ikutlah kesesuaian masing2). Hiaskan dgn daun kunyit dan daun limau purut  dan renjis2kan sedikit minyak di atas ikan. 
  3. Kemudian bakarlah selama 12-15 minit atau sehingga masak. 
  4. Hidangkan bersama sambal kicap.
Untuk membuat Sambal Kicap :
  • 1 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • 4-5 biji cili padi (dihiris)
  • sedikit jus limau kasturi
  • Kicap manis
  • Kicap cair
Cara-cara : Campurkan kesemuanya di dlm mangkuk dan hidangkan bersama ikan bakar.

2 comments:

Yati Ali said...

Dulu pernah gak beli dory ni, tp goreng gitu jer. lepas ni boleh cuba resepi cam ni lak lah...tq dayang

dayang_jack said...

@Yati Ali

sekali sekala kita pelbagaikan resepi ikan ni mmg memnyelerakan dan taklah jemu jadinya kan...hehe