Friday, July 30, 2010

Sushi

Salam....
Kon'nichiwa!....Dono yō ni no hito?....Watashi no kodomo no tame no kyō no watashi wa meido sushi....ekeke....faham ke tidak nih??..hentam sajalah yer...hehe...tu yg lambat update 2-3 hr ni..sb baru balik dari jepong...tak jumpa rumah hana (sesat jalan ke apa...ke hana bg wrong address...tak pastilah..huhu) terpaksalah balik ke m'sia bawak sushi...hihik...jgn marah yer hana...gurau jer.... :D

Ok...dalam minggu ni saja dah 3 kali makan sushi...biasanya main beli jer..tapi kalau setakat 3-4 pek tu mmg tak cukup utk 2 bradik ni...satu pek harganya lbh kurang rm10. Di dlmnya tau2 jelah byk mana jer kan...tak larat woo nak main beli jer...last2 kena buat sendirik gak. Kira first time gaklah buat sushi ni. Cuma tak ada telur ikan dan ikan salmon, susah nak dapat telur ikan tu kat supermarket...nak buat mcm mana kan..buat jer lah yg mana ada...janji dpt penuhi selera budak2 tu. Hehe..sebenarnya seisi rumah ni adalah penggemar makanan dari negara bunga sakura nun. Selain ringkas dan mudah, ianya sgt berkhasiat dan kurang lemak.

Cuba-cuba buat sendiri...main ikut suka jer...janji menjadi walaupun tak reti sgt. Tapi kan rupa2nya, senang gak buat benda alah ni...rasa syok pulak dah..hehe. Ini semua disebabkan Danial...dari semalam lagi suruh beli bahan2 dan suruh buat...sampai menggelabah kita ni dibuatnya...aduhaiii..anakku ituuuu....sabar jelah...

Cara-cara nak buat sushi ni pun senang gak. Hanya berpandukan resepi yg ada kat pek Seaweed dan Beras Calrose. Cukup mudah. Cuma, dyg adjust sket ikut selera anak tekak kami anak branak. Alhamdulillah...bertambah suka lak bdk2 tu makan. Hilang rasa penat...hehe.

Haa...yang ini utk mama dia...orang lain tak boleh ambik....hehe...

 Yg ini pun mama suka....hehe

Letak tuna sket...mmg besttt!

Layan dulu...nanti update resepinya. Nak kena masak utk mkn mlm ni...FIL & SIL nak datang....tq krn sudi singgah ke teratak dayang...

Update :

Sushi

Bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 2 pot kecil beras Calrose + 3 pot kecil air (-/+)
  • sedikit cuka (DJ gantikan dgn 1  1/2 sb mayonis)
  • sedikit garam dan gula
  • 1 sb air
  • seaweed/nori secukupnya
  • sedikit hirisan timun jepun
  • sedikit ketam dingin beku
  • sedikit kepingan telur dadar
Lain-lain hiasan : tuna, ikan salmon, telur ikan, udang, coleslaw dsbnya.(ikut citarasa)

Cara-cara :
  1. Cuci beras hanya sekali sahaja.
  2. Masukkan air. Rendamkan sebentar selama 30 minit.
  3. Masukkan beras ke dalam periuk nasi atau tanak seperti biasa.
  4. Campurkan cuka, mayonis, garam, gula dan air di dalam bekas kecil. Gaulkan dan kemudian ketepikan.
  5. Letakkan nasi di dalam mangkuk kaca dan biarkan ia suam sedikit.
  6. Masukkan campuran cuka tadi ke dalam nasi dan ratakan.
  7. Sediakan kepingan nori, ratakan nasi di atasnya. Bubuh hirisan timun, telur dadar dan hirisan ketam di tengah2nya. Gulung kemas dan dipotong kecil2. Lain-lain bentuk serta hiasan adalah mengikut citarasa sendiri.
  8. Hidangkan bersama light soya sauce dan wasabi jika suka.

5 comments:

gha sudin said...

wah~~ boleh cuba ni.. resipi ala2 malaysian style ni.. tenkiu2 cik dayang ^_^

dayang_jack said...

@gha sudin

u're welcome...sushi ni boleh gak digelar sushi Malaysia..hehe...jgn lupe buat byk2 tau..pas tu jemput kte skali...tq ;)

manjeamusyuk said...

suke tgk sushi....tp xpenah makan,huhuu. 1 day mmg nk try ;-)

dayang_jack said...

@manjeamusyuk

cubalah dulu..mana tau pas ni jatuh cinta lak...hehe... thanks

miss arisa said...

salam..
nk tanya...dulu sy penah try wat sushi ni...tapi kn rasa seaweed tu pelikla..urmm...x mcm rasa sushi yg dah siap yg biasa beli...dkt pek seaweed tu ad tulis 'do not eat desiccant'...ape maksudnya?ada kaitan ke rasa x sedap dengan warning tu?