Monday, May 17, 2010

Labu Air



Sejak dua menjak ni asik2 masak labu air. Mungkin dah lama sgt tak makan kot....memang ya punnn...hehe. Bayangkan dah 10 tahun tak masak sayur favorite ni youuu...huhu...sayur favorite, tapi boleh terlupa pulak nak buat. Padahal setiap kali nak ke pasar, mesti nampak labu ni..siap jeling2 lagi....tp boleh buat tak tau jer...hehe.

Sayur labu ni mcm sayur bendi gak...kena pilih betul2. Silap2 dapat yg dah terlebih masak/tua. So, jd keraslah kan. Apa2pun, dah namanya peminat labu, keras ker tak keras ker, belasah jer...janji dapat memenuhi selera....hehe. Lagipun, main rebus jer. Ringkas dan sedaaappp!

Bahan-bahan :
  • labu air (dikupas kulit dan dipotong ikut suka)
  • bawang merah (ditumbuk)
  • bawang putih (ditumbuk)
  • serbuk lada hitam
  • ikan bilis (ditumbuk)
  • sedikit cili kisar (kdg2 letak kdg2 tak)
  • garam
  • air secukupnya
Cara-cara : Didihkan air. Masukkan semua bahan kecuali labu dan rebus hingga mendidih. Barulah dimasukkan labu. Hidangkan setelah masak.

6 comments:

CT Delima said...

salam DJ apa kabar ya..harap DJ sihat2 selalu.

Bila mai sini terus nampak DJ masak labu air, tringat dalam petiais tu ada sebiji labu air gak. Tapi sampai skrang tak masak2..hehehe. Bukan k.ct yang beli, tapi adik yang bagi. K.ct tak berapa suka tu yang tak masak ekekeke.

dayang_jack said...

w'salam kak...alhamdulillah sihat...harap2 akak pun sht dan happy selalu di samping keluarga tsayang...

aduhai...meh bg kat dyg labu tu...x segan silu dh ni..hehe. dyg mmg suke masak rebus simple cenggini...memang sesuailah dgn selera anak tekak...beli sebijik habis masa tu gak...hehe...

rimbun said...

emm selalu tumis dulu bahan2 tuh.. ada separuh lg labu air kat dlm peti ais tuh.. bole jugak try rebus jer plak.. thansk for the rcp

dayang_jack said...

@rimbun
u're welcome...nanti adjust2 ler sukatannya yer. kte malas nk tumis2 sb lauk lain dh pakai minyak...hehe..tq

MAMA IETA said...

Resepi diet yang sejuk kan badan. ieta selalu masak sayur ni. kalau masuk pucuk dengan soon sedap ni! makan pulak dengan sambal belacan. Peh! terangkat. jangan lupa ikan masin.

dayang_jack said...

@MAMA IETA

kalo sebut psl suun tu, kte suke wat sup suun ngn ubi kentang...mmg best...tp yg ni wat simple jer...ape2pun, mmg btl tu, lawan dgn ikan masin...pergghhhh! mmg sedaaappp!