Wednesday, March 10, 2010

Ikan Tongkol Goreng Kicap




Salam...

Dah lama gak tak menjenguk dapur kat MYR tu. Banyak komen dan report belum sempat dibalas. Harap2 jangan ada yang berkecil hati yer. Buat masa ni dyg belum berkesempatan lagi nak mengadap laptop ni lama2...yalah sejak laptop sendiri masih kena repair, memang jaranglah nak lepak sana lepak sini. Itulah masalah sebenarnya selain dibebani oleh masalah sampingan. Sekarang ni masih guna laptop big boss, makanya lady boss hanya boleh pakai time dia tak pakai...hehe.

Walau apapun, pagi tadi sempat jugalah singgah ke MYR semata-mata nak carik resepi ikan tongkol. Tertarik pulak dgn resepi Mak Yong ni. Rupa2nya dah ramai gak yg mencuba resepi ikan tongkol goreng kicap. Kita pulak yg ketinggalan...memang sahlah tak pernah jenguk sana...hehe.

Dalam esbok tu byk gak ikan tongkol dan ikan tenggiri. Tu ler pasal...kenalah dimasak walaupun penghuni kat rumah ni tak berapa gemar ikan-ikan ni. Si big boss pulak setiap kali beli lauk, dia mesti beli ikan ni padahal ikan2 seangkatan dgnnya masih ada lagi dlm esbok....tak luak pun...Siap kita pesan lagi, dahlah beli ikan tu yang oii...anak2 tak suka. Takkanlah kita berdua lak nak perhabiskan kesemuanya tuu...alahai...apa2 jer lah...


Oklah membebel pulak kak dayang ni...hehe. Hari ni selamatlah dimakan seekor ikan yg tak pasti samada ikan tongkol ker ikan tenggiri ni sebab kedua-duanya mcm kembar seiras jer setelah sekian lama jadi eskimo. ..hehe...tak kisahlah kan. Yang penting, masakan ini memang menepati citarasa. Terima kasih kpd penyumbang resepi, Mak Yong. Dyg cnp resepinya di sini yer.

Bahan-bahan ( - )

  • >>Bahan untuk rebus
  • Ikan tongkol
  • asam keping
  • lengkuas
  • garam
  • manisan/gula melaka
  • >> Bahan untuk goreng kicap
  • bawang besar-hiris
  • bawang putih- hiris
  • cili padi- hiris
  • kacang panjang
  • kicap
  • sos tiram

Cara-cara

  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
  2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
  3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas 

No comments: