Thursday, March 18, 2010

Daging Masak Merah



Petang tadi dyg offline jap sebab nak prepare benda alah ni utk dinner. Terima kasih buat pengunjung semua krn sudi singgah ke sini dan tinggalkan jejak. Jika ada masa terluang nanti dyg akan balas komen dan mesej anda yer. Don't worry, be happy!...hehe

Dah dinner ker belum ni??...kalau belum, jomlah makan apa yang ada ni. Tapi dyg dah makan dlm pukul 6 tadi (nak tunggu daging ni hadam kena ambik masa lbh krg 4 jam gak sebelum tidur). Masih ada belen sket lagi tu. 

Dah lama gak tak masak daging stail gini. Terasa rindu lak....padahal tuan rumah dah tak ada idea ler tu nak masak apa...hehe. Sekali sekala buat daging masak merah ni memang sedap tau...siap menambah lagi tu...alahai...bilalah nak start diet ni eh??...

Resepi daging masak merah ni main ikut selera anak tekak yg sejak dua menjak ni asyik berselera jer walaupun susah hati...huhu.

Apap2pun, jika berminat nak cuba resepi ni silakanlah yer. Pasti sedap!

Bahan-bahan : 
  • hirisan daging secukupnya
  • 2-3 sb cili kering kisar (boleh tambah atau kurang)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos tomato
  • sedikit garam dan gula
  • sedikit kacang panjang
  • sedikit hirisan bawang besar (digoreng)
Cara-cara :
  1. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan sos tiram serta sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
  3. Masukkan daging, sos cili, sos tomato dan perasakan dgn garam dan gula jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan kacau hingga masak.
  5. Taburkan bawang besar yg sudah digoreng dan gaulkan.
  6. Hidangkan panas2.


5 comments:

::Azura Rahman:: said...

eh.. salam laa plak menu kite arini.. cuma zura x upload lg gambo.. ada mslh skit dgn card reader..

kalu dh namanye 'hantu' daging.. mmg x lari laa menu daging.. x kira laa masak ape pon.. tetap berselera.. kan kak dayang kan... eekeke..

::Azura Rahman:: said...

alamak.. typing error plaks..

"eh.. sama laa plak menu kite arini"

sorry ye kak dayang.. tergugat iman tgk daging tu posing sampai taip pon salah.. hahaha..

Uncle Lee said...

Hi Lady, can see you have a Black Belt in cooking, ha ha.
This dish looks sensational. Ada lagi? Saya nanti bus datang, ha ha.

Love your chocolate cake too.
You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.

dayang_jack said...

>>Azura

w'salam...kte sama tp tak serupa...hehe...tu ler kan...cam bjanji lak. Sebenarnya akak pun mmg dh berbulan2 rasanya x makan dgg merah ni..tu yg lepas rindu mlm td..hehe..thanks Zura

dayang_jack said...

>>Uncle Lee

thanks 4 the visit...ehem...ingatkan taekwando jer ade black belt...masak2 pun ade black belt?..hahaha...anyway, thanks 4 the compliment...really appreciate it...

psst!...tak payah tunggu bas lah...naik kete kuda lagi laju...hehe

Have a nice day! :)