Saturday, March 20, 2010

Ayam Masak Lemak Cili Api



Salam....

Hari ni terlebih bz sb mcm2 hal nak urus. Nasib baiklah masih ada ruang sempit ni nak masukkan n3. Terima kasih sekali lagi atas kunjungan anda semua. Daku sgt2 menghargainya. Maaf dipinta sekiranya dyg belum sempat lagi nak membalas  mesej serta komen2 anda disebabkan kesibukan hal2 lain. I'm so sorry. Tapi, akan dibalas kemudian yer. Jangan risau.

Oklah, salah satu menu hari ni adalah ayam masak lemak cili api. Rasa2 ramai yg dah tau cara2 memasaknya kan. Inilah antara makanan kegemaran suamiku....orang nogori katakan...heheh. Masakan ni mmg popular dan sodaaap!....dyg mmg suka masak ayam stail gini sebab terlalu simple dan jimat bawang....hehe. Cuma kali ni bermurah hati lak mesin 1 labu bawang besar dan add lengkuas sket sekadar nak bagi lebih 'ummphh' pd rasanya. Tak salah kan ikut citarasa sendiri??...memang besttt!

Teknik memasak lak mungkin berbeza2 mengikut keselesaan masing2. Ada yang memasukkan sekali ayam dgn santannya dan kacau perlahan2 (tanpa henti) dgn api kecil sehinggalah ayam dan ubi kentang masak. Bagi dyg lak, dyg akan masak dulu ayam bersama perencah, sedikit air serta ubi kentang sehingga ayam  dan ubi kentang empuk, kemudian barulah dimasukkan asam keping, santan serta garam dan sedikit gula. Kacau2 sekejap lbh kurang 1 minit lepas tu tutupkan api. Lepas tu kacau lagi hingga hingga betul2 sebati. Begitulah cara dyg memasaknya. Apa2pun, masakan ini memang menyelerakan lbh2 lagi kalau ada ikan masin...mabeles!


Ini jerlah menu yg sempat di'publish'. Menu lain ialah sayur tauhu taugeh tumis, ikan goreng dan sambal belacan. Jika ada yg nakkan resepi ni, sila bagi tau eh. TQ. Have a nice weekend!

4 comments:

Hana's Love Nest said...

sedap nye...ayam masak lemak cili api!1 BTW, hana pun org negeri :) salam kenal, jalan2 kat sini. dah follow btw :)

Ely Hasrul said...

sedapnye.. dh la tgh lapoo huwaaaa

dayang_jack said...

>>Hana's Love Nest

thanks krn sudi singgah n sudi follow blog ini...salam kenal.. :D

>>Ely Hasrul

tq krn sudi singgah...sila2lah jamu mata yer... tq :D

adnisya said...

sdpnyer