Thursday, February 11, 2010

Tauhu Sambal resepi II

Salam....

Hari ni masak tauhu lagi. Tak habis2 dgn tauhu....hehe. Tapi bukan tauhu lembut mcm yg semalam tu...guna tauhu biasa jer. Sebelum expired, baik dimasak cepat2 sb kalau tauhu ni jadi keras, dah tak elok dimakan. Rasa pun dah tak sedap.

Maka, tengahari tadi dyg buatlah tauhu bersambal. Lama gak tak buat. Last time buat bulan mac tahun lepas. Lama dah tuu....hehe. Sedap sangat2!...peminat2 tauhu dah pasti suka akan masakan sebegini.

Lauk lain ialah  kurma ayam dan sayur campur.....
 

Tauhu Sambal
Bahan-bahan:
  • 3 keping tauhu (dibelah dua)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 sudu makan sos tiram - optional
  • segenggam udang kering/belacan bakar (dikisar)
  • 2 sudu besar sos tomato / jus limau
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • gula dan garam secukupnya
Cara-cara :
  1. Goreng tauhu sampai keemasan.
  2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tomato dan sedikit air. Masukkan pula garam dan gula.
  4. Tutup api. Masukkan tauhu yg tlh digoreng tadi ke dalam kuah td dan gaulkan.
  5. Hidangkan.
***Mintak maaf sekali lagi atas kelewatan dyg utk membalas msg/komen/emel anda. Nak blog walking pun tak sempat2 lagi ni. Hanya sempat singgah jap jer. Tu pun 1-2 buah rumah. Hari ni si Danial tak berapa sihat. Tiba2 demam sejak pg tadi. Risau dan gelisah dah ni....

Apa2pun, terima kasih atas kunjungan kalian. Jangan jemu utk bertandang ke sini lagi.

To Hana Jepun tu, tolong sampaikan  mesej ni buat Danish yer...."Happy Birthday to You! Be a good boy!"....akak dh cuba send msg kat blog hana tp x dpt tembus...kebal sungguh pintu umah Hana tu yer...hehe.

2 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Wow, tofu again! Nakkkk sepinggan...no rice! hihi :)

dayang_jack said...

hehe...tofu ni akak buat pedas2 tau, Love...tp rasa2 Love suke pedas kan...hehe...come n join me!...hehe :P