Wednesday, February 10, 2010

Tauhu Kukus Istimewa


Salam...menu tengahari tadi dyg buat nasi ayam. Tapi dah selalu sgt diulang tayang, jadi, tak perlulah rasanya nak tayang berkali-kali dah kan...hehe. Resepi pun guna resepi yg dh biasa tepek kat sini. Kalau ada resepi baru nanti, bolehlah share lagi...

Untuk dinner tadi sempatlah buat tauhu kukus special ni. Idea nk buat masak special ni tiba2 datang setelah melihat tauhu kukus kat umah k.ummi dan HaSue. Memang tak boleh tahan nengok....kebetulan pagi tadi dyg singgah ke Giant, sempat sambar 2 pek soft tofu ni. Harga promosi skrg ni...cuma 68 sen sahaja utk sekeping...jangan jeless.....hehe....

Sedap betullah tauhu masak dgn sos special....apa yg special ek??....dari tadi sebut psl special....huhu. Sebenarnya, dyg pekenakan tauhu ni dgn sotonglah....hehe....mabeles!!!....

.....jom layan resepinya.....terima kasih krn sudi singgah!

Bahan-bahan :
  • 1 keping tauhu lembut (dikukus hingga masak)
  • 2 ekor sotong basah (dibersihkan dan dihiris bulat) - boleh juga guna udang basah
  • 1 biji cili padi (dihiris kecil)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 cm halia (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1/2-1 sk serbuk lada hitam
  • 1-2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan madu + 1 biji jus limau kasturi + sedikit air (dibancuh)
  • sedikit hirisan daun ketumbar/daun bawang/daun sup
  • 1 sk tepung jagung + sedikit air (dibancuh)
Cara-cara :
  1. Gaulkan sotong bersama serbuk lada hitam dan kicap pekat. Biarkan sebentar selama 15 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi. 
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan sedikit air. Biarkan ia mendidih seketika.
  4. Masukkan sos cili, cili api. Barulah dimasukkan sotong serta hirisan daun bawang/daun ketumbar/daun sup. Kacau rata.
  5. Masukkan bancuhan madu dan akhir sekali bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuahnya sedikit pekat. (Perasakan dgn garam dan gula jika perlu). Tidak perlu masak terlalu lama.
  6. Siramkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi.
  7. Hidangkan.
***sotong boleh juga digoreng terlebih dahulu sebelum diperap bersama lada hitam dan kicap pekat.

4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamak!!! Just today I commented about ur steamed tofu to KakUmmi, here comes another version! Uwaaaa ;)

I want i want!!!

Exchange with my Sardine Stuffed Tofu erk! hihi :)

psst...no worries if U have not much time blogwalking...asalkan tak lupa kat Love! kekekeke ;)

dayang_jack said...

o ye ker???...hihik...no wonderlah akak asyik tersedak jer dari siang tadi...ekeke....

anything u wish dear, come n join akak!....

hehe...thanks 4 being understanding, Love. Forget me not....;) :D

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak...
lapo ler plak nengok menu nih...

dayang_jack said...

w'salam Aishah...menu ni dah habis...jamu mata ajelah yer...hehe. tq yer krn sudi komen.