Thursday, January 21, 2010

Sambal Tumis Campur & Kerabu Tomato


Nilah antara lauk yg dimasak hari ni. Taklah mengancam sangat sekadar nak cuci mata jer..hehe.  Lain2 lauk dh selalu sgt kena tayang. Jadi, tak payahlah masuk n3.

Sebenarnya hari ni mcm tak ada energy pulak nk ke dapur. Lebih2 lagi ms ni tgh kontrol makan. Bila makan dgn kuantiti sedikit, rasa pening sikit. Mungkin sebelum ni makan bertambah2 tak kira lunch atau dinner tiba2 2-3 hari ni mkn nasik cuma sesenduk jer tu yang rasa mcm x cukup mkn jer. Dah lebihkan makan sayur dan buah2an pun tak kenyang2 gak...apalah...sabar jer lah....nak diet kena ikut peraturan barulah berjaya visi dan misi 2010.

Oklah, malas nak membebel lagi...tak ada maknanya...menu sambal tumis kali ni ada lain sikit dp sebelum2 ni. Biasa buat sambal tumis udang dan petai jer. Tapi kali ni add sekali ikan bilis goreng dan tambah haruman dgn daun limau purut. Nasib baik letak garam secubit jer, kalau tak termasinlah sambal tumisku ini...hehe. Apa2pun sedaaaappp!..hubby lak makan semangkuk...feberet dia tu...kebetulan dia baru balik dari outstation, hari ni dia tak ke office. Nak rest kat umah. So, dyg masak lauk asam pedas dan sambal tumis campur ni utk dia. Berbaloi2!!!...hehe


Resepinya kalau rajin boleh ler tengok dgn pertolongan pakcik Google tu yer. Cari 'Sambal Udang Petai'. Atau kalau sempat nanti, dyg tulis semula resepinya di sini.


Yang ini pulak kerabu tomato semalam tapi tak sempat makan sb terlupa...hihik. Dah buat siap2 lepas tu bubuh dlm fridge. Hari ni baru teringat nak makan...alahai...pelupa betul. Buat simple2 jer ni memandangkan tomato ada byk lg dlm peti, sebelum expired, baik buat kerabu dgn campuran timun...lagi sedaappp!...



Bahan-bahan : tomato, bawang besar, timun, cili padi, cuka, limau kasturi, kapsikum, daun ketumbar, serai, sos ikan, sos tomato, gula dan garam.

2 comments:

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

salam kak Dayang..baruk nangga umur kitak tek..36..kamek 33...mudak tiga tahun jak...jom kak dayang kita sama menyempurnakan visi dan misi ..mengurangkan lemak2 di badan..hihihi..kamek pun ada masalah juak berat badan ya...makan sehari sekali pun susah nak turun...sebelum tok pernah makan herbalife..mmg turun..tapi cepat jemulah minum air tu saja...nasi juak yg nyaman....huhuhu..namalah kita tok org melayu..mesti ada nasik..apa2 pun..bila nangga masakan kat blog ktk nelan air liur jaklah..:)

dayang_jack said...

w'salam...

hehe...sik jauh beza umo kita tok bah...masa tok lah hormon tgh nait...makn sikit jak terus dah nait..nok ya lah ditakut kmk. sejak kmk brenti mkn jamu bdn mek cepat tembam. makin bselera mkn, mun kmk mkn jamu makjun dpt kwl sikit selera mek tp disebabkn kmk plan nk dpt bb lagik, kmk tpaksa brenti mkn benda kedak ya..hehe.