Wednesday, January 27, 2010

Rendang Hati Lembu


Agak lama juga tak buat rendang hati lembu. Pes rendangnya pulak dah dibuat awal2 lagi iaitu 2 hari lepas. Baru hari ni sampai seru. Dyg cuma rebus hati ni separuh masak dan kemudian masak dgn pesnya dan bubuh apa yg patut. Sekejap jer masak, dah siap. Tapi sebelum tu, hati ni kena direndam dan dilumurkan dgn tepung. Lepas itu, dibilas bersih2, barulah tak ada bau. 

Sedap sangat2 sampai tak pandang pun lauk lain....hehe. Bahan2nya nampak banyak tapi sebenarnya mudah jer nak buat. Macam kita buat rendang2 biasa tu cuma resepi stail dyg ni ada campuran kacang tanah dan bijan. Sedaaapp!!

Resepinya dyg x letak sukatan yer sb main agak2 jer. Kalau berminat, bolehlah cuba. 




Bahan-bahan :
  • hati lembu
  • daun limau purut
  • kerisik
  • santan
  • daun kunyit
  • garam dan gula secukup rasa
  • air asam jawa
  • bijan (digoreng tanpa minyak)
  • kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
Bahan Mesin :
  • bawang merah
  • cili kering + cili padi 
  • bawang besar
  • bawang putih
  • lengkuas
  • serai
  • kunyit hidup
  • halia
Bahan2 Rempah disangrai dan ditumbuk :
  • ketumbar
  • jintan putih
  • jintan manis
Cara-cara : Buat mcm rendang biasa. Tapi hati ni tak perlu dimasak terlalu lama. Nanti jadi liat pulak.

6 comments:

hani said...

Mmmm terasa sedap nyer.

Eliza said...

Salam perkenalan dayang.Akak nak ucap terima kasih personally sebab dah byk kali try resepi di MyR. Baru tahu awak ada blog sendiri.

Mostly, akak puashati dan sedap.
Semoga dayang sekeluarga dirahmati selalu. Izinkan akak link blog dayang ok. Nak cuba resepi yang lain pulak.

Watierman, rmanbkr said...

Sedapnya Dayang...Akak memang suka rendang...tak kiralah daging ke...kerang ke..just that ayam jer Akak tak makan....oooo sedapnya!!!

dayang_jack said...

>>hani : memang sedaaappp!....cube tau...tq

dayang_jack said...

>>kak Eliza :

Salam kenal dan selamat dtg ke rumah dyg yg x seberapa ni...hehe. Trm ksh juga krn akak tak jemu2 mencuba resepi dyg. and thanks 4 the compliment.

Tq yer kak krn sudi link blog dyg. Dyg pun dh follow blog akak. Sila datang lagi dan sudi2kanlah mencuba resepi yg ade di sini....tq :)

dayang_jack said...

>>Kak Watie : salam kak...lm x dengar khabar akak...tq yer krn sudi singgah...lately dyg pun x boleh nak melekat sgt dgn komputer ni...hehe.

Rendang tu mmg sedap sgt2...dyg pun sama mcm akak..ape jer jenis rendang dyg makan kecuali kambing...hihik...