Thursday, January 28, 2010

Nugget Ayam Krispi (homemade)

Petang tadi sempat jugalah buat nugget ayam utk si Danial. Satu pinggan ni utk dia sorang jerlah. Isi ayam ni pulak adalah belen buat nugget minggu lepas. Membazir pulak rasanya kalau tak dihabiskan. Nasib baik breadcrumb ada lagi. On jer lah. Lagipun tak susah mana pun nak buat nugget ni. Buat bentuk2 simple jer... dah jadi.

Sesetengah nugget instant isinya dikisar tapi dyg x suka kisar, sebaliknya, dihiris atau dicincang kasar jer, barulah sedap. Selain bahan2 lain, dyg pasti akan letak gula secubit dua supaya rasanya jadi  lemak2 gitu.  Tak letak pun still ok. Senang jer kan buat nugget  ikut citarasa sendiri...hehe.


Bahan-bahan :
  • 300-400 g isi ayam (dibersihkan dgn air limau dan dicincang kasar)
  • 1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah
  • 1 sk serbuk pati ayam - optional
  • garam secukup rasa
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • 2-3 sudu besar tepung serbaguna
  • serbuk roti secukupnya (breadcrumb)
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam / lada sulah, serbuk pati ayam dan garam hingga sebati.
  2. Bentuk2kan isi ayam tadi mengikut kesukaan masing-masing. Nak bentuk menjadi jejari ayam pun boleh.
  3. Kemudian salutkan dengan tepung satu persatu.
  4. Celupkan ke dalam telur.
  5. Kemudian golek2kan dgn serbuk roti.
  6. Simpan ke dalam bekas yang bertutup dan sejukkan terlebih dahulu selama 30 minit ke dalam peti dingin beku.
  7. Sediakan minyak utk deep frying. Apabila sudah panas, gorenglah nugget tadi hingga keemasan.
  8. Hidangkan bersama sos atau mayonis.

 

6 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam DJ...tengok gambar pun dah tahu tahap kerangupannya....Nyumm....!!

~farahsyeefa~ said...

nak try la mlm kang...thanks 4 resipi :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak...chedapnyeeeeee! Love want some pls! ^___*

dayang_jack said...

>>kak Watie :
w'salam...akak buatlah nugget udang...sure sedap gak tu...hehe

>>farahsyeefa :
u're welcome..selamat mencube yer...


>>Love :
Hi dear...hihik...i know u like it...unfortunately,...finished already la dear...huhu...

~farahsyeefa~ said...

kak, dh try buat smlm....memang sedap!!!

dayang_jack said...

thanks 4 trying, farahsyeefa... enjoy eating!!...