Sunday, January 17, 2010

Menu Hari Ini



Kepingin sgt nk makan terung berempah... kalah org mengidam..hehe. Sepatutnya terung ni nak dimasak semalam tapi tak jadi sb dh buat tomyam. Hari ni pulak plan nak masak laksa Srwk tapi tertangguh lagi. Entahlah nak buat bila agaknya yer...bahan2 dah ada cuma 'rajin' jer tak datang2 lagi...hehe.


Oklah....apa2pun makan jer lah apa yg dimasak hari ni. Goreng ayam buat anak2, buat sambal kentang sikit dan ikan masin. Lebihan tomyam campur mlm tadi ada lagi. Panaskan shj, dah siap....



Ni pulak sambal kentang...enak bangat sih!!!....menyesal juga tak buat banyak2 sb dyg mmg suka sambal ni dgn ikan bilisnya yg digoreng garing ituu...alahai..mmg tak boleh nak brenti makan dibuatnya...tapi tu la kan...kena beringat-ingat....hehe....



Apa2pun...layan jer lah apa yang ada ni yer. Resepinya rasa2 ramai yang dah tau buat. Cuma kadang2 methodnya mungkin berbeza...hehe.




Resepi Sambal Kentang dan Ikan Bilis

Bahan-bahan :
  • 2-3 biji  ubi kentang (dipotong wedges, gaul dgn sedikit garam dan goreng hingga masak)
  • segenggam ikan bilis (digoreng garing)
  • 3-4 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar) - optional
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit air asam jawa @ limau kasturi
  • garam dan gula secukupnya
 Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga wangi dan garing.
  2. Masukkan garam dan gula secukupnya serta perahan air asam jawa / limau kasturi.
  3. Kacau hingga sambal betul2 garing. 
  4. Tutupkan api dan barulah dimasukkan kentang dan ikan bilis yang sudah digoreng tadi. Gaulkan rata2.
  5. Hidangkan.


Resepi Terung Goreng Berempah

Bahan-bahan :
  • 300-400 g terung panjang (dipotong dan dibelah dua)
  • 2 sudu makan rempah kari (dibancuh dgn sedikit air)
  • 2 sudu makan udang kering (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
  1. Terung dibersihkan dan digoreng hingga masak.
  2. Tumis bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah terlalu kering bolehlah ditambah dgn sedikit air.
  4. Setelah masak, siramkan kuah tadi ke atas terung goreng tadi dan gaulkan.

No comments: