Friday, January 08, 2010

Fritata Seafood


Salam....

Bertemu kembali kita hari ni ya...Alhamdulillah...dapat juga post menu utk hari ni biarpun x dapat nk tayang semua lauk. Yalah, lauk2 lain dah byk kali masuk tayangan amal. Yang ni rasa2 belum pernah lagi di 'post' kat sini kan...

Kenyang sungguh makan fritata ni yg asalnya adalah makanan Italian. Lebih kurang mcm kita nak buat omelet jugak. Cuma yg ini kita pelbagaikan bahan2nya. Nak letak spices pun boleh. Cara nak masaknya samada menggunakan gril atau masak atas dapur jer mengikut kesesuaian dan citarasa masing2.




Memang sedap dan mengenyangkan! ..tak payah makan nasik pun. Hidangan ni sesuailah utk breakfast atau dihidangkan bila2 masa shj. Time tengah rajin ni mcm2 benda nak dicampurkan dgn telur ni. Kalau malas, buat telur goreng biasa jer...hehe.

Ok di sini dyg kongsikan resepinya yer. Mana tau lepas ni ada yg berminat nak cuba.

Resepi Fritata Seafood

Bahan-bahan :
  • 5 biji telur
  • sedikit lada sulah
  • garam secukupnya.
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 cm halia (dicincang) - optional
  • 1 biji cili merah (dihiris dadu)
  • 1 biji kentang rebus (dipotong dadu)
  • sedikit crab stick (dihiris)
  • sedikit udang basah (dihiris)
  • 1 sudu kecil serbuk kari (dibancuh dgn sedikit air)*
  • sedikit daun kari*
  • sedikit kacang pis @ mix vege
  • sedikit minyak 
Cara-cara :
  1. Kisar telur bersama lada sulah dan sedikit garam hingga kembang. (30 saat)
  2. Panaskan minyak di dalam kuali leper. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga perang.
  3. Masukkan pes kari dan daun kari. Kacau hingga garing.
  4. Kemudian masukkan udang dan sedikit air. Tumis hingga separuh masak. Masukkan pula isi ketam, kentang, cili merah dan kacang pis / mix vege. Perasakan dgn garam. 
  5. Kemudian tuangkan adunan telur tadi perlahan2 dan biarkan ia masak dgn api kecil. Seelok2nya tutup kuali dgn tudungnya supaya fritata masak sekata.
  6. Setelah masak, bolehlah dipotong dan hidangkan. 
 * serbuk kari dan daun kari kalau tak letak pun ok. Tapi serbuk lada sulah digantikan dgn serbuk lada hitam dan taburkan keju parut (jika perlu) pada langkah No 5.


2 comments:

Watierman said...

Salam DJ..ala-ala murtabak telur dgn seafood kan? Boleh try gak bila malas2 nak makan nasi or buat breakfast...hehehe TQ for the idea!

dayang_jack said...

w'salam kak Watie...ala2 gitu lah kak...tapi yg ni lbh mudah dp buat murtabak...hehe...selamat mencube yer kak...