Friday, January 01, 2010

Ayam Panggang Berkari


Buat Ayam Panggang Berkari untuk makan malam. Best!!!



Resepi Ayam Panggang Berkari

Bahan A :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong 4 dan dibersihkan)
  • 3 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 batang serai (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 3 sk garam @ secukupnya
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 300-400 ml air
Bahan B :
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 125-140 ml air
  • 2 sudu makan jus lemon
Cara-cara :
  1. Rebuskan ayam bersama semua bahan A hingga 3/4 masak. Untuk bahan B, didihkan air dan larutkan gula.
  2. Sediakan dulang pembakar yang dibalut dgn kertas foil. 
  3. Susunkan ayam bersama lebihan kuahnya tadi dan panggang selama 10-15 minit. Suhu bergantung pd oven masing2.
  4. Kemudian, keluarkan ayam, dan siramkan dgn sirap gula dan perahan jus lemon. Panggang lagi hingga masak sempurna.

4 comments:

Mawaddah said...

sedapnya ayam panggang berkari tu...,perap dengan rempah kari ajeke?

DjDayang Jack said...

tak...ade bahan lain lg yg kene campur...nanti update resepinya...tq

Love2cook Malaysia said...

Gosh, I want some pls KakDayang! This is so tempting! Resipi masuk list...nak beli Oven dulu! wakakaka! ;)

DjDayang Jack said...

>>Love, nanti akak post ayam 2 ekor kat Love eh. Pastu masak tau kalau dh ade ovennya...hehe. Akak nk bg skrg dh habis lak...huhu...