Saturday, October 24, 2009

Kek Kukus Velvet Hawflakes (kak fida)

Salam....

Semalam adalah masa yg paling sesuai utk mencuba resepi kek orang lain pulak. Dah lama dok perhatikan kek kukus velvet ni kat dapur kak fida. Teringin juga nak mencuba. Cuma belum sampai seru lagi masa tu memandangkan stok tak cukup esp yang hawflake sebesar duit syiling 50sen tu..heheh..payah betul nak carik.

Finally, jumpa gaklah kat Giant. Tapi dapat yang sebesar duit 10sen je. Jadilah tuu....

Tapi sebelum bercerita panjang pasal kek ni, dayang nak interframe sikit pasal our 'new blogger' iaitu Lina_pg..kenal kan?? yang selalu sosek2, skodeng2, lepak makan kat sini tu lah....hihi. Sekarang sudah ada blog sendiri...Alhamdulillah...Tahniah yer, lina.Semoga akan bertambah seri dan meriahlah alam siber ni dgn kehadiran blogger baru seperti beliau. Oleh itu, sesiapa yang sudi, kunjungilah rumah beliau di http://linapg.blogspot.com ... Selamat berblogginglah yer Lina... :)

Oklah, berbalik cerita pasal kek ni....dyg hanya buat separuh adunan je dulu. Itupun dah cukup utk kami sekeluarga. Memang tidak menghampakan hasilnya. Sedap, lembut dan gebu. Cuma untuk lapisan hijau, dyg dah kehabisan pewarna hijau, maka, digantikan dgn pandan paste. Ok lah tu kan daripada x ada langsung....hehe. Untuk lapisan kek itu pula dyg campurkan sedikit kismis yg sudah dihiris kecil2...sekadar nak tambah perisa. Lagipun anak2 gemar makan kismis. Jadi, tak ada masalah lah tu...

Overall, kek ni mmg sedap dan memang patut dicuba. Thank yer kak fida krn sudi berkongsi resepi kek yang mudah dan sedap ini.


Dayang kopipes resepi k.fida di sini yer buat rujukan pada masa akan datang. Terima kasih.

Bahan-bahan ( loyang 10x7 )

  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

3 comments:

Noorma Ismail said...

Dah lama teringin nk buat kek ni, haw flakes sume dh beli, tp vitamin R tuh lom sampai2 lagi..jamu mata dululah tgk kek dayang ni...

dayang_jack said...

Noorma : kte pun dh lama tgk report n resepi ni..baru skrg buat..hehe...xpe2, sila2lah cuci mata dulu, rajin nanti buat tau..mmg sedap kek ni...

HaRi-HaRi BaHaGiA said...

sedapnye....ni mesti cuba ni.....nyam22