Thursday, October 01, 2009

Kek Lapis Evergreen Kukus - updated

Dah lama gak sebenarnya nak tayang kek raya ni. Baru hari ni sempat upload. Semalam line tak ok lak...langsung xleh nak akses internet. Time free lak tu....huhu...sakitnya hatiiii.....sabar aje lah...lagipun hujan lebat..mmg patut pun line x clear....

Oklah, tak nak membebel memanjang, kang terputus lak line tenet ni....sebenarnya ada byk lg n3 tgh menunggu kat belakang tu..tapi kenalah publish satu demi satu dulu yer...walaupun agak lambat tapi tetap akan di'update'.....

Kek Evergreen ni memang wajib buat setiap kali raya. Sebab apa??? Sebab tersangatlah sedapnyaaa...tak tipu ni tau...kebiasaannya, kek ni dikukus sebanyak 8 lapisan tapi oleh kerana nak cepat siap, dayang wat 3 lapis jer. Resepi dan gambarnya ada kat dapur dayang di MYR...kalau nak tengoklah...heheh...

Apa2pun kek yg dibuat 3 lapis ni langsung tak menjejaskan mutu rasanya....kalau kat myr tu resepinya menggunakan gelas utk sukatan. Tapi utk kali ni lak, dayang cuba buat menggunakan cawan metrik utk 1/2 adunan. Alhamdulillah....menjadi gak....

Kalau nak cuba resepi asalnya, boleh KLIK DI SINI.

Ramai gak tertunggu2 akan resepi kek Evergreen menggunakan cawan metrik. Baru hari ini dayang sempat update. Minta maaflah yer atas kelewatan yg tidak disengajakan. Sebenarnya, masa nak buat kek ni, dyg hanya salin gitu2 jer bahan2 resepi guna kertas contengan. Dah lepas raya, tercarik2 gak manalah perginya kertas tu....dah puas mencarik.. Ingatkan dah terbuang dlm tong sampah...huhu..main sorok2 lak...akhirnya ptg tadi terjumpa dlm locker si Princess....lega rasanya...

Apa2pun selamat mencubalah yer...bahan2 kek ini adalah mengikut adunan penuh. Terpulanglah pd citarasa masing2 jika nak buat 1/2 adunan atau penuh. Tang sukatan gula tu lak, pandai2lah adjust sendiri yer sb kek ni mmg manis tapi jgn dikurangkan terlalu banyak...nanti tawar lak..pun tak best gak...sukatan gula ni pun mengikut citarasa dayang....rasa2 dah ok tu...hehe...


Bahan-bahan ( loyang berukuran 7" @ 8" )

Lapisan Hijau
  • 10 biji kuning telur A
  • 225 gm mentega Golden Churn (boleh guna butter lain)
  • 1/3 cawan gula halus
  • 3/4 cawan horlicks
  • 1/2 cawan biskut marie kisar (diayak)
  • 1/2-1 botol kecil pandan paste cap Koepoe-Koepoe (boleh juga guna pandan emulco cap Nona sbyk 3 sudu besar)
Lapisan Putih :
  • 1 1/4 cawan tepung gandum (diayak)
  • 10 biji putih telur A
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 tin susu manis
  • 225 gm mentega Golden Churn

Cara-cara

Lapisan Hijau :
  • Kuning telur dipukul sampai kembang. Di dlm mangkuk berasingan, gula halus dan mentega dipukul sampai putih dan barulah disatukan dgn kuning telur td. Kacau rata2. Kemudian masukkan horlicks, tepung biskut marie dan pandan paste. Kacau hingga sebati.
Lapisan Putih :
  • Pukul putih telur sampai kembang. Masukkan gula halus dan pukul lg. Di dlm mangkuk berasingan, pukul mentega bersama susu manis sampai putih dan barulah disatukan dgn putih telur. Putar dgn kelajuan sederhana. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kacau rata2.
Kukus lapisan hijau terlebih dahulu (kira2 3 senduk nasi) dan apabila masak, tuangkan adunan/lapisan putih (3 senduk nasi) di atasnya. Buatlah berlapis-lapis sehingga habis. Kukus lagi selama 1 jam.

Pastikan loyang ditutup kemas dgn kertas foil ketika mengukus. Jika air sudah hampir kering, tambahkan dgn air panas.

***telur 10 biji diasingkan putih dan kuningnya (kuning telur utk lapisan hijau dan putih telur utk lapisan putih)
***guna mentega golden churn utk dapatkan kek yang elok, gebu dan lembut.
***seelok2nya kisar gula halus seperti gula ising supaya cepat berkrim dan gebu ketika dipukul dgn mentega/telur selain cepat hancur
***balutkan kek dgn cling wrap dan kertas foil dan sejukkan di dlm fridge sekiranya ingin menyimpan lama

6 comments:

Azura Suhaimi said...

Salam kak dayang, nnt edit resepi kt sini ye kak, suka kek yang simple camni, xyah lapis byk2... susah nk buka myR

zai@umiaiman said...

tertarik ngn warnanyer ler...

Aya said...

Salam, kak dayang. horlick peket kecik tu yang 500gm tu ka...minat tengok rupa dan nak try apa rasanya...hijau putih plak tu... cantik...

dayang_jack said...

Azura : wlkslm...akak dh edit pun..selamat mencuba yer...

dayang_jack said...

zai@umiaiman : thanks...hehe

dayang_jack said...

Aya : wlkslm... akak dh edit resepinya. setahu akak yg peket kecik tu 250 gm beratnya...zaman dulu lain..skrg dh lain...