Wednesday, August 26, 2009

Daging Masak Hitam

N3 kedua ialah daging masak hitam. huhu...sedap nii...masak pun tak susah. Lagipun hubby memang suka daging masak hitam ni selain masak merah...cuma, daging ni kenalah direbus sehingga empuk dulu sebelum dimasak dgn perencahnya. Tapi kalau nak senang, guna daging batang pinang, lagilah sedap....dayang cuma guna lebihan daging buat serunding hari tu...dah direbus pun...jadi senanglah kerja.....

Bahan-bahan :
  • 200 gm daging rebus (dihiris nipis2 dan digaul/perap bersama 1 sb kicap pekat)
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 4 sb cili kering kisar
  • 1 sb kicap manis
  • 1 sb kicap masin
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging yg sudah diperap tadi dan kacau rata2.
  3. Masukkan kicap manis, kicap masin, sos cili, sos tomato dan sedikit air. Kacau lagi.
  4. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu.
  5. Setelah kuahnya agak pekat, tutup api dan hidangkan.

No comments: